Kritiek op golfbanen: hoe gaat jouw baan hiermee om?

Home » Nieuws » Kritiek op golfbanen: hoe gaat jouw baan hiermee om?

Kritiek op golfbanen: hoe gaat jouw baan hiermee om?

In de aanloop naar het KLM Open op The International heeft Extinction Rebellion een protestactie tegen golfbanen gehouden. Maar ook breder in de samenleving worden steeds vaker kritische vragen gesteld over het pesticiden-, water- en ruimtegebruik van golfbanen. Op vrijdag 19 juli (op dag één van het Dutch Ladies Open) organiseert de Golfalliantie (NGA-NVG-NGF) een bijeenkomst over deze nieuwe uitdaging voor de golfsport.

Waar?
De informatiebijeenkomst wordt gehouden op Landgoed Groot Kievitsdal (Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn). Groot Kievitsdal ligt naast de Hilversumsche Golf Club waar van 19 tot en met 21 juli het Dutch Ladies Open wordt gespeeld.

Voor wie en door wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor baaneigenaars, -exploitanten, -managers, bestuurders, (hoofd)greenkeepers en leden van GEO-, natuur-, duurzaamheids- en baancommissies.

Het programma
09.30-10.00 uur – Ontvangst met koffie/thee
10.00-11.00 uur – Paul Wesel (directeur NVG), Menno van Leeuwen (NGF-bestuurslid Duurzaam Beheer), Jan van Merwijk (directeur NGF) en Jannes Landkroon (voorzitter NGA)
11.00-11.15 uur – Pauze
11.15-12.00 uur – Louise Bienfait (NGF-adviseur Duurzaam golf/ecoloog) + gastspreker
12.30-13.00 uur – Lunchbuffet en vervolgens bezoek Dutch Ladies Open indien gewenst

Waar gaat deze bijeenkomst over?
In de bijeenkomst geven Paul Wesel (directeur NVG), Menno van Leeuwen (NGF-bestuurslid Duurzaam beheer), Jan van Merwijk (directeur NGF) en Jannes Landkroon (voorzitter NGA) een beeld van de nieuwe uitdaging en de oplossing. Ze vertellen wat de Golfalliantie (NGA-NVG-NGF) al heeft gedaan en nog gaat doen. De Golfalliantie bereidt contact met nationale media voor en weegt op dit moment af of zij Extinction Rebellion zal uitnodigen voor een gesprek. Daarnaast is er in de bijeenkomst aandacht voor wat banen en clubs kunnen doen.  

Door de woningnood in Nederland en de schaarste aan ruimte liggen golfbanen steeds meer onder een vergrootglas. Daarnaast zijn er kritische vragen over het gebruik van water en pesticiden op water. Tot kort geleden waren er verschillende protestacties van klimaatactivisten op buitenlandse golfbanen, maar nog niet in Nederland. Maar op 12 juni was The International het doelwit van Extinction Rebellion. De actie richtte zich tegen fossiele bedrijven die aan het KLM Open zijn verbonden maar ook tegen het ruimte-, water- en pesticidegebruik door de golfsector.

Maar niet alleen klimaatactivisten hebben het vizier gericht op golfbanen. In het publieke debat over woningnood gaan steeds vaker stemmen op om golfbanen op te offeren voor woningen. Hierbij is er geen oog voor de positieve impact van golf.

Het is een nieuwe en urgente uitdaging maar eentje die we gezamenlijk goed kunnen oplossen door het ware verhaal te vertellen, onderbouwd met cijfers en feiten. De golfsport heeft namelijk een sterk duurzaam verhaal. Golf is al in 1994 begonnen met het verduurzamen van de sport. Golf heeft met GEO een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk. Golfbanen dragen bij aan biodiversiteit en vormen belangrijke leefgebieden voor inheemse flora en fauna. Golfbanen vormen waterbuffers en verminderen wateroverlast in de omgeving. Golfbanen dragen bij een aan een betere waterkwaliteit. Groene gebieden zoals golfbanen werken verkoelend. Groene gebieden zoals golfbanen dragen bij aan de opslag van CO2 (koolstofdioxide). Golf heeft niet alleen een grote ecologische maar ook een enorme sociale en economische waarde.

De golfsport heeft dus een sterk duurzaam verhaal, maar we vertellen het met z’n allen niet goed genoeg. Dit is het hoofdthema van de bijeenkomst. In het verlengde hiervan is er aandacht voor de volgende onderwerpen.

  • Werken aan de ‘license to operate’ van je golfbaan door middel van stakeholderscommunicatie.
  • Het belang van data bij het werken aan draagvlak voor je golfbaan.
  • Het delen van de natuur en faciliteiten op je golfbaan met niet-golfers.

In deel 2 van de bijeenkomst zoemt Louise Bienfait (NGF-adviseur Duurzaam golf/ecoloog) in op biodiversiteitsontwikkeling op golfbanen. De natuur op golfbanen is een troefkaart van golf. Louise Bienfait zal daarnaast ingaan op de waarde van het GEO-duurzaamheidscertificaat voor golfbanen bij het verkrijgen van draagvlak in de samenleving. In het tweede deel wordt ook een best practice op het gebied van biodiversiteit gepresenteerd. De naam van de gastspreker wordt later bekendgemaakt.

Aanmelden
Klik hier voor het aanmeldingsformulier; vul je gegevens in en klik dan op verzenden. Na het versturen van het formulier ontvang je een bevestigingsmail van Google Formulieren. Let op: dit bericht kan terechtkomen in de map met ongewenste e-mail.

Kosten
De deelnamekosten bedragen 25 euro. Dit is inclusief koffie/thee, lunch en een kaartje voor het Dutch Ladies Open op 19 juli. Voor studenten is deelname gratis.

Ticket voor het Dutch Ladies Open
Als deelnemer krijg je een kaartje voor het Dutch Ladies Open op 19 juli. Enkele dagen voor de bijeenkomst krijg je per mail een code waarmee je in de ticketshop van het Dutch Ladies Open één gratis ticket kunt bestellen.

Route en parkeren
Deelnemers die niet met het openbaar vervoer komen kunnen parkeren bij Landgoed Groot Kievitsdal (Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn) en hun auto na afloop van de bijeenkomst daar ook laten staan om vervolgens wandelend het Dutch Ladies Open te bezoeken. Enkele dagen voor de bijeenkomst krijg je per mail een parkeerkaart voor Landgoed Groot Kievitsdal