NGA-gewasbeschermingsdagen 2019

Home » Kennis » NGA-gewasbeschermingsdagen 2019

NGA-gewasbeschermingsdagen 2019

Verslag eerste (van de viertal geplande dagen in 2019) gewasbeschermingsdag 15 februari 2019 

Een van de gewasbeschermingsdagen van de NGA was net als vorig bij Kraakman-Perfors in Voorhout. Het is een prima locatie. Het eerste deel werd verzorgd door Ernst Bos die ons voor een deel meenam in het thema Integrated Pest Management en het daaropvolgende Integrated Turfgrass Management en de noodzaak hiertoe vanwege de Greendeal Sport 2020. Naast de actualiteiten werd er dieper ingegaan in de preventie van ziekten en plagen en de veranderende maatregelen met de voortdurende ontwikkeling op het gebied van biologische bestrijding. Verder werd door Ernst Bos uitgelegd dat de stressfactor in de grasplant grote invloed heeft op de vitaliteit en dat differentiatie in beheer en in sortiment een van de preventieve maatregelen zijn. Een van de meer actuele problemen die het afgelopen jaar gespeeld heeft, is hittestress. Met het veranderende klimaat is hittestress iets waar we ook mee te maken hebben als het gaat om structurele speelkwaliteit. Net als bij de voorgaande onderwerpen was er ook nu weer ruimte voor interactie wat ook goed plaatsvond. Tot slot heeft Ernst Bos een tipje van de sluier opgelicht wat betreft het bestrijden van onkruiden. In opdracht van de NGA/NGF/NVG is hij de problematiek van onkruidbestrijding zonder chemie aan het bestuderen en heeft ons meegenomen in de verschillen in onkruidplanten anders dan dat wij die al kennen. Ook voor de groep was het toch een redelijk nieuwe wereld waar wij in terecht kwamen omdat er toch net als alle meer zaken rond de Greendeal Sport 2020 er een andere manier van benadering en oplossing voor de heersende problemen zullen zijn. Na Ernst Bos heeft Hendrik Schouwenaar de regelgeving omtrent spuiten en met name spuitdoppen belicht. Er kwam veel aan bod zoals drukregistratie, driftreductie en type doppen.

Naast Ernst Bos heeft Hendrik Schouwenaar voor de NGA net als vorig jaar ook dit jaar weer een presentatie verzorgd en beide hebben ze toch weer een pakkend en nieuw onderwerp voor ons gebracht. Op de plichtplegingen met de pasjes na heb je eigenlijk meer het idee dat het een studiedag was dan een gewasbeschermingsdag. Ik vind dat zelf erg prettig omdat we er meer van kunnen opsteken dan een gemiddelde licentiebijeenkomst bij een leverancier. Dat komt mede doordat je met mensen uit dezelfde branche bijeen bent maar ook de inhoud van de dag staat in het teken van gras en dat maakt het waardevol. Voor de rest was het ook net als vorig jaar goed geregeld met koffie en een lunch. Verder waren er ook weer nieuwe factsheets van de NGA/NGF/NVG om mee te nemen, ook dat werd goed gewaardeerd.

Kortom hebben we een topdag gehad waarbij we ook nog een licentiepuntje gekregen hebben.

Sander Hoogland

[gview file=”https://ngagolf.nl/wp-content/uploads/2018/12/Hendrik-Schouwenaar-NGA-presentatie-2019.pdf”]

[gview file=”https://ngagolf.nl/wp-content/uploads/2018/12/Ernst-Bos-NGA-presentatie-2019.pdf”]