Interview Maurice de Bruijne

Home » Nieuws » Interview Maurice de Bruijne

Interview Maurice de Bruijne

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?
Ik volgde de opleiding informatiedienstverlening en management en kwam erachter dat die richting niets voor mij was. Ik heb toen besloten om daar mee te stoppen en in eerste instantie werk te gaan zoeken om er zo achter te komen welke kant ik wel op zou willen gaan. Mijn ouders golfden allebei op Golf- en Countryclub Edda-Huzid in Voorthuizen. Daar bleek dat ze nog een seizoenswerker zochten bij de greenkeeping. Dat was in 2003. Ik kwam terecht in een groot team met als hoofdgreenkeeper John van Hoesen. Na 2 seizoenen te hebben gewerkt, kwam ik erachter dat ik het greenkeepersvak ontzettend leuk en uitdagend vond. Gelukkig kon ik bij Edda-Huzid de kneepjes van het vak leren en de benodigde papieren halen. In 2006 heb ik de greenkeepers opleiding en in 2010 hoofdgreenkeepers opleiding gevolgd. Ontzettend veel geleerd in die periode van John en mijn collega’s. In 2012 ben ik naar de Hilversumsche Golf Club gegaan om nog meer ervaring op te doen op een andere baan. Bij de Hilversumsche kwam ik in een nog groter team terecht onder leiding van Adjan Verploegh. Ik begon daar net voor het laatste KLM Open van 2012, een hele mooie belevenis. Hier heb ik veel geleerd over het reilen en zeilen op een topbaan. In 2017 ben ik voor golfbaanaannemer SBA golf en groen als Hoofdgreenkeeper op The Links Valley gaan werken. SBA golf en groen heeft deze baan aangelegd en een 10-jarig onderhoudscontract. The Links Valley is een bijzonder project. Het ligt midden op de Veluwe bij Ermelo op een oude zandafgraving waar later een vuilstort op gemaakt is. Het ontwerp van Frank Pont is bijzonder, omdat het de eerste reversible 9 holes golfbaan is van het vasteland in Europa. Je kunt de baan twee kanten op spelen, de ene dag rechtsom en de andere dag linksom. Hierdoor creëer je een 9 holes golfbaan met 18 verschillende holes. Hele mooie uitdaging waar ik met veel plezier en passie kan werken.

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk?.
Ik ben 40 jaar oud, geboren in Lelystad en woonachtig in Nieuw-Milligen op de Veluwe. Ik ben sinds 2015 getrouwd met Hanneke en we hebben 2 kinderen, Bram is 3 jaar en Indy is 11 maanden. En natuurlijk onze prettig gestoorde zwarte labrador genaamd Google.

Op dit moment gaat er veel tijd in de kinderen zitten waardoor het golfen, wat ik ook leuk vind om te doen, iets minder kan. Daarnaast vind ik het ook fijn om lekker thuis, in de tuin bezig te zijn met de kinderen. Af en toe ben ik vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalclub waar ik 30 jaar heb gevoetbald.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA?
Toen ik in vaste dienst kwam bij Edda-Huzid ben ik lid geworden van de NGA. Dit kwam natuurlijk door John van Hoesen die toen al veel voor de NGA deed en het erg belangrijk vond om de greenkeepers zoveel mogelijk erbij te betrekken. Ik heb altijd veel geleerd van alle bijeenkomsten. Ook is het belangrijk om collega greenkeepers vanuit het hele land te spreken, zodat je niet blind wordt voor je eigen baan op je eigen eilandje.

In 2015 won jij tijdens de NGA-greenkeeperswedstrijd op GC Rozenstein de longest drive. Had je een topdag of was het zo’n afslag als Carl Cooper – in 1992 belandde de bal 719,6, door een stuit op een betonnen karrenpad, tijdens het Texas Open at Oak Hills Country Club.
Dat was een duidelijk geval van het feit dat ik armen als bielzen heb (ik noem ze ook wel mijn moordwapens) 😉

Hoe kijk jij terug op een jaar werken tijdens de corona-pandemie?
Het was vorig jaar zeker even spannend toen de golfbanen helemaal dicht moesten. Gelukkig voor onze sector mochten de banen wel weer open en kon voor ons het werk met wat aanpassingen gewoon doorgaan. Al met al was het wel een vreemd jaar.

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?
Stel je eens voor. Je komt in de vroege ochtend op je werk, je drinkt een vers bakkie koffie samen met je collega greenkeepers (team). De planning staat op het bord. Je mag vandaag de greens maaien. Je controleert de machine en kijkt of de kooien goed snijden. Voordat de eerste golfers op de baan zijn, ben jij al op de eerste green. Het is fris maar aangenaam. Je kijkt de baan over, de zon komt net boven de horizon uit. Er hangen nog wat mistslierten boven de geonduleerde fairways. Je zet de eerste maaibaan over de green. Een kaarsrechte groene streep over de met dauw bedekte green. Je ziet in de verte je collega hetzelfde doen op de fairway. Je ruikt de geur van vers gemaaid gras. Je hebt je eerste green gemaaid, je sweept de laatste grashoopjes weg en je kijkt achterom naar de perfect gemaaide green met rechte banen en een super strakke afsluitronde. Op naar de volgende green terwijl de eerste golfer de parkeerplaats oprijdt. Het is weer een prachtige dag!

Wie is je grote voorbeeld, op wie bij jij trots?
Mijn voorbeelden zijn toch wel mijn ouders aan wie ik heel veel te danken heb. Ze hebben mij altijd gesteund en zelf mijn keuzes laten maken. Helaas is mijn vader in 2014 en mijn moeder in 2020 overleden. Ik ben trots op mijn vrouw Hanneke. Trots op hoe ze haar werk en de grootste zorg voor onze kinderen voor haar rekening neemt. Mijn rots in de branding. Hierdoor kan ik mij goed focussen op de golfbaan.

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?
Rustig, maar op sommige momenten ook wel driftig. Precies.  Iemand die wat meer op de achtergrond staat.

Heb je een lijfspreuk?.
Misschien niet echt een lijfspreuk, maar kijk om je heen en geniet van het moment. Stel dingen die je nu kunt doen niet uit tot later.

Heel 2021 is het NGA-thema #VERENIGEN. Waar denk jij aan bij het woord verenigen?
Ik denk dan aan het verenigen van informatie. Bij SBA houden we heel veel gegevens over de verschillende golfbanen bij om zo veel mogelijk van elkaar te kunnen leren. Sinds afgelopen jaar doen we ook mee met de Duurzaam Golfbaan Beheer (DGB) Dat is een grote groep golfbanen die metingen en onderhoudsgegevens bijhouden in een programma. Doel hiervan is om aan de hand van die gegevens een groter beeld te krijgen over het duurzaam beheer van een golfbaan.

Heb je een vraag aan een vakgenoot? Zo ja, wat is en voor wie is de vraag?
Aan alle vakgenoten die dit lezen zou ik willen vragen: Hoe zie jij ons greenkeepersvak over 20 jaar voor je?