PGA Holland 100 jaar!

Home » Nieuws » PGA Holland 100 jaar!

PGA Holland 100 jaar!

PGA Holland en de Nederlandse Greenkeepers Associatie voor kwaliteit in de golfsport.

PGA-Holland en de NGA werken samen, op de achter- en voorgrond. PGA Holland bestaat 100 jaar. Reden te meer om Jim van Heuven van Staereling, directeur Opleidingen PGA Holland wat vragen te stellen.

PGA Holland 100 jaar – passie voor golf. Hoe vieren jullie dit kroonjaar?
We hebben dit jaar wat kleinschalige evenementen georganiseerd. Er is aandacht aan het jubileumjaar gegeven zowel in wedstrijden als tijdens afgelopen bijscholingen en een unieke intervisie dag met Adam Young als gastspreker. 19 december a.s. organiseren wij voor de PGA pro’s, er zijn ongeveer 600 PGA-leden, en stakeholders een uitgebreide lunch in Huis ter Duin. Hier willen wij een jaarlijks event van maken. Als klap op de vuurpijl is er een boek: PGA Holland 100 jaar. PGA-lid Iain Forrester heeft dit boek geschreven en heeft hier veel onderzoek en tijd in gestoken. Een pareltje aan geschiedenis. Wij proberen elk boek persoonlijk aan al onze leden te overhandigen. 

Wij zijn PGA Holland. Wij zijn een internationaal erkende golfopleider en hebben een wedstrijdcircuit voor zowel de golfprofessionals als ambitieuze amateurgolfers.
Vertel eens wat meer op de opleidingsstructuur en het wedstrijdcircuit.

Bij PGA Holland start je eerst met de opleiding golfinstructeur, vervolgens de opleiding tot B-professional en afsluitend kun je A-professional worden. Het curriculum van een golfinstructeur is jeugd, schoolgolf, clinic’s en beginners; voor de B-professional is dat handicap 54 tot 18; van de A-professional is dat van 18 tot scratchspeler en verleen je meer ondersteunende taken, geef je advies aan bijvoorbeeld de technische commissie en het bestuur.

In het eeuwboek is ook te lezen dat in 1924 golfpro’s uit Engeland naar Nederland zijn gehaald om golf in Nederland in te richten. Deze taak is jaren later verdwenen en langzaam maar zeker is dat nu weer terug aan het komen. Maak de vergelijking maar met greenkeeping: een baancommissaris bijvoorbeeld is ondersteunend, de greenkeeper heeft de vakkennis.

Ambitieuze amateurgolfers, wie valt daaronder?
PGA Holland heeft een wedstrijdcircuit waar pro’s en betere golfers (geen PGA-lid) welkom zijn. Voorbeelden van wedstrijden zijn de Monday Tour en Order of Merit wedstrijden.  Dat amateurs en pro’s samen spelen gaat nu leven onder de betere golfers. Hierdoor wordt het gat tussen een pro carrière en amateur kleiner. Dit is een grote winst van de laatste jaren. Vroeger moesten selectiespelers naar het buitenland, nu hoeft dat niet meer.


Erkende golf fysiotherapeuten. Op welke wijze is PGA Holland betrokken bij deze opleiding?
Wij werken samen met een vereniging waar fysiotherapeuten bij zijn aangesloten. Deze vereniging biedt door PGA Holland erkende, geaccrediteerde bijscholing aan tot golf fysiotherapeut. Namens PGA Holland is Wim van Lier betrokken, hij neemt het fysieke onderdeel voor zijn rekening, ik het golf technische deel.

Wie is Jim?  Hoe ben je in aanraking gekomen met golf?
Toen ik in mijn jeugd met mijn vader ging vliegvissen in Schotland, zag ik de golfbanen en dat vond ik fantastisch. Niet zozeer het golfen, maar ik was verkocht door het ongelofelijk mooie gras!
Ik groeide op in IJmuiden en mijn neefje golfde. Met hem ging ik mee naar de driving range van Spaarnwoude en leerde ik golfen. Ik volgde de sportacademie. Harm Herrema, oud pro, zei in 1986 tegen mij: ‘wij gaan ons specialiseren in golf’. Dat was mijn start.

In 1997 nam ik de functie als bestuurslid opleidingen over van Hans Berkhout. In 2010 heb ik de opleidingen van de Fontys Hoge School weer naar PGA Holland gehaald om de opleiding weer de dna van de PGA te geven. Golfles, training en coaching leer je in de situatie en dus op de golfbaan!

Wat doet Jim in zijn vrije tijd?
Ik vind het verrukkelijk om in en om het huis te klussen. Ik spaar ook modeltreinen en heb 25 jaar een klassiek schip – een draak – gehad. Als er tijd over is, dan golf ik. Ik geniet vooral van de natuur op de baan. Eigenlijk ben ik een natuurgolfer, niet een scorende golfer. Uiteraard staat het genieten samen met mijn vrouw en familie centraal.

Jannes Landkroon, voorzitter van de NGA, schrijft in zijn laatste Woord van de Voorzitter onder andere het volgende:

Volgens mij zijn we wel iets opgeschoten met ons imago, maar lang niet genoeg. De Golfalliantie komt met een campagne om het imago te verbeteren (wordt vervolgd), maar in de tussentijd kunnen we volgens mij al veel doen:

  • Verantwoord onderhoud plegen en de natuurwaarde verhogen.
  • Collega’s informeren. Het zou mooi zijn als ook pro’s, secretariaten, receptie enzovoort konden vertellen over de meerwaarde van jouw golfbaan in en rond hun sociale kring.
  • De golfer informeren. Dan gaat het positieve verhaal nog wat sneller de maatschappij in.
  • Omwonenden uitnodigen om te komen kijken (bijvoorbeeld door middel van een ludiek event).

Jannes verwijst hierin ook naar de rol van de pro’s. Hoe kijk jij naar samenwerken en het communiceren tussen greenkeepers en pro’s?
Mijn focus is om de kwaliteit en kernwaarde van golf te waarborgen door alle pro’s die boodschap mee te geven. Dát is onze invloed. Hun taak is dat zij van golfers echte golfers maken. Een echte golfer waardeert onder andere, de natuur, de baan, de andere speler.

Samenwerken met greenkeepers is super belangrijk. Greenkeepers zien wij als ons verlengstuk, als partner, die een omgeving creëren voor een optimale leeromgeving. Als er goede oefenfaciliteiten zijn, gaan de golfers meer oefenen. Is de fairway te smal of heeft het goede uitlopen. Factoren die cruciaal zijn voor een golfer(beleving). Zonder succesbeleving of uitdaging stopt de golfer. Greenkeepers creëren een omgeving waarin de golfer kan excelleren.

Belangrijk is dat wij 100% met de greenkeepers willen samenwerken. Wij zitten op één lijn. We gaan allebei voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Kwaliteit in de golfsport.

Greenkeepers en pro’s, ga met elkaar een kopje koffie drinken!

0
    0
    Je bestellijst
    Je bestellijst is leegTerug naar de winkel