Extremen van het weer en hoe oppervlakteactieve stoffen kunnen helpen

Home » Nieuws » Extremen van het weer en hoe oppervlakteactieve stoffen kunnen helpen

Extremen van het weer en hoe oppervlakteactieve stoffen kunnen helpen

Emma Beggs, Portfolio Manager, The Aquatrols Company

Introductie
De uitdaging voor degenen die golfbanen en andere sportgrasoppervlakken beheren, is hoe niet alleen om te gaan met langdurige perioden van hoge regenval en verzadigde grond, maar ook met de abrupte overgangen tussen deze langdurige koele, natte periodes en plotselinge droge, hitte.
Deze veranderlijke weerpatronen vergroten de moeilijkheden voor degenen die belast zijn met het hele jaar bespeelbaar houden van golfbanen volgens de vereiste normen.

Langdurig nat weer naast hetere, drogere omstandigheden
In het Verenigd Koninkrijk en een groot deel van West-Europa zijn het de natste 18 maanden geweest sinds het begin van de metingen in 1836, waarbij de grote toename van de regenval wijdverbreide overstromingen veroorzaakte. Daarentegen heeft het VK de vijf warmste lentes gezien, allemaal geregistreerd sinds 2007. Wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit, met de droogte van 2022 die het VK en West-Europa trof, waarbij het rivierpeil parallel daalde met wijdverbreide bosbranden, met name in Griekenland, Spanje en Italië.  Deze grotere extremen van het weer resulteren in een warmere atmosfeer die meer vocht vasthoudt, wat leidt tot meer regenval. Onrustig weer, aanhoudende lage druk en actievere stormen hebben geleid tot frequentere, zwaardere regenbuien en grotere overstromingen.

Op het gebied van baanbeheer vereist het beschermen van golfbanen tegen deze extreme weersomstandigheden vaak drainage en verbeterde irrigatiesystemen, en het is bijna onmogelijk om te beslissen welke prioriteit moet krijgen.

De impact van de bodem onder een baan
Wat golfers en leden van groencommissies zich vaak niet realiseren, is dat de bodem onder een golfbaan het hele jaar door enorm bepalend is voor de prestaties. De meeste golfbanen in het VK en de EU bevinden zich op locaties in het binnenland, waarvan vele zich bevinden op minder doorlatende klei-, kleileem- of siltige kleileembodems. Zware bodems presteren slecht als ze verzadigd zijn, hebben veel tijd nodig om op te drogen, maar als ze eenmaal droog zijn, zijn ze moeilijk te bewerken. Slechts 11% van de golfbanen ligt op zanderig, goed aflatend land aan de kust.

Waar greens zijn herbouwd met door zand gedomineerde wortelzones, is de realiteit dat het bij langdurige regenval erg moeilijk kan zijn om golfers, of maai- en beluchtingsmachines, op de baan te krijgen, ondanks dat de greens stevig en droog blijven.

De rol van oppervlakteactieve stoffen bij het beheersen van extreme weersomstandigheden
Als fabrikant en leverancier van bodemoppervlakteactieve stoffen aan grasbeheerders in het Verenigd Koninkrijk en Europa, bekijkt The Aquatrols Company opnieuw hoe we bodemchemie kunnen gebruiken op een manier om coursemanagers te helpen omgaan met deze achtergrond van veranderende weerpatronen, nattere bodemgesteldheid en toenemende beperkingen op watergebruik.

Het is bewezen dat oppervlakteactieve stoffen van Aquatrols nuttig zijn, niet alleen om de grasmat te helpen met langdurige hete, droge periodes, maar ook om water effectiever van het oppervlak af te voeren onder koeler, natter weer, zoals dat van de afgelopen 18 maanden.

Onafhankelijk onderzoek heeft de voordelen aangetoond van het gebruik van specifieke Aquatrols bodemoppervlakteactieve stoffen onder natte bodemomstandigheden, waardoor de infiltratie van oppervlaktewater met een aanzienlijke marge wordt verhoogd en water efficiënter door bodemprofielen wordt verplaatst. Bij Aquatrols omvat ons portfolio deze chemicaliën in producten die zijn ontworpen voor de behandeling van grotere oppervlakken zoals fairways of oefenterreinen, om de snelheid van het weg te voeren van water te verbeteren. 

Oppervlakteactieve stoffen in de bodem zijn in staat om regenval weg te voeren van het oppervlak en dieper in het profiel te trekken, waardoor niet alleen de stevigheid van het oppervlak wordt verbeterd, maar ook effectief regenval wordt geoogst, waardoor het beschikbaar is voor opname door de plant de volgende keer dat de weersomstandigheden weer warm en droog worden.

Volgende stappen
Voor de meeste banen is het een kwestie van het samenbrengen en implementeren van een reeks technieken voor grasbeheer, waaronder beluchting, viltvermindering, zandtopdressing en passend gebruik van oppervlakteactieve stoffen om het potentieel van een specifieke locatie te maximaliseren. Het is een kwestie van het uitvoeren van de juiste onderhoudswerkzaamheden wanneer de bodemgesteldheid goed is – zelfs als dit betekent dat bepaalde handelingen moeten worden overgeslagen of werkzaamheden op ongebruikelijke tijden van het jaar moeten worden uitgevoerd.

Het is onwaarschijnlijk dat onderhoud alleen de ernstige afwateringsproblemen van dit jaar zal oplossen. Pak de meest urgente prioriteiten aan en plan toekomstige drainage- en irrigatieprojecten effectief, om problemen binnen een financieel beheersbaar tijdsbestek aan te pakken.  Gebruik een langetermijnplanningsmodel om te werken volgens een overkoepelend kader en waak voor personeelswisselingen op commissieniveau.

De missie van Aquatrols Company
The Aquatrols Company ontwikkelt technologie om de interactie tussen bodem en water en plant te optimaliseren. Aquatrols is ervan overtuigd dat we verantwoordelijkheid moeten nemen om ons bodem- en watermilieu te beschermen door hoogwaardige, veilige en milieuvriendelijke oppervlakteactieve producten te leveren aan onze eindgebruikers, distributeurspartners en de bredere gemeenschap.

Neem voor meer informatie contact op met uw lokale Aquatrols Account Manager.