Aanpassingsvermogen

Home » Nieuws » Aanpassingsvermogen

Aanpassingsvermogen

De evolutietheorie van Darwin houdt in het kort in dat organismen die zich het beste aanpassen aan de situatie de meeste kans hebben op succes. Vaak gaan deze processen heel langzaam, maar het komt ook voor dat ze wat sneller moeten gaan omdat de situatie snel verandert.

Zo moest ik denken aan een verhaal over een nachtvlinder in Engeland. Tijdens de industriële revolutie verdwenen er veel bomen van een bepaald soort. Nu was er een nachtvlinder die zich ontwikkeld had dat hij nagenoeg onzichtbaar was op de stam van deze bomensoort (camouflage). Door het verdwijnen van de boom was dit natuurlijk een probleem en de nachtvlinder werd als uitgestorven beschouwd. Enkele jaren later werd er een nieuwe vlindersoort ontdekt – tenminste, na wat onderzoek bleek het geen nieuwe soort te zijn. De eerder genoemde nachtvlinder had zich aangepast dat hij nu ongezien op een andere boom kon zitten. Een sterk staaltje aanpassing!

Volgens mij heb ik wel eens vaker geschreven over verandering en hoe ik denk daar goed mee om te gaan. Dat is iets wat me vandaag de dag weer bezighoudt. Ik ben nog nooit zo sportief geweest als de afgelopen twee jaar, maar merk ook dat ik mentaal minder kan hebben dan in het verleden. Als ik succesvol wil blijven in wat ik doe, moet ik iets veranderen aan mijn leven, mijn routines; anders gaat het bergafwaarts (dit klinkt dramatisch, maar dat is het niet hoor; maak je geen zorgen)

Wel dramatisch is het weer. Waar we net gewend begonnen te krijgen aan extreme droogte en hitte, moesten we ons plots aanpassen aan en dealen met extreme neerslag. Aanpassingsvermogen is dus cruciaal.

Waar ik ook nog aan denk, is het vermogen om je aan te passen aan nieuwe samenwerkingen. In voorgaande jaren werkte ik als voorzitter prettig samen met Niels Dokkuma, en er was ook goed contact met Jeroen Stevens – beiden voor mij de vaste aanspreek- en overlegpunt bij de NGF. Zoals jullie weten, zijn beiden vertrokken en zijn de ontstane vacatures inmiddels ingevuld. Alexander Renders, voorheen Teammanager Sportparticipatie, heeft de verantwoordelijkheid voor Duurzaam Golf erbij gekregen. Alexander de Vries verlaat Firma de Ridder en komt werken bij de NGF, afdeling Duurzaam Golf. En de voormalig directeur van De Kuip, Jan van Merwijk, is inmiddels algemeen directeur sport bij de NGF (waaronder ook Duurzaam Golf valt). Dit zijn behoorlijk grote veranderingen, waarmee wij van de NGA goed moeten omgaan om langdurig relevant en succesvol te blijven. Alexander Renders heb ik afgelopen jaren leren kennen in diverse stuurgroepjes, waaronder die van het Golfcongres. Alexander de Vries is ons allen niet onbekend. Ik ken hem vooral als actief deelnemer van Duurzaam Golfbaan beheer (DGB / https://www.dgbbeheer.nl/) en daarvoor als “baas”. Als manager heeft Alexander mij namelijk ooit als hoofdgreenkeeper aangenomen op Golfcentrum de Batouwe. Met Jan heb ik inmiddels uitgebreid kennisgemaakt. Deze capabele en sympathieke kerels zullen ongetwijfeld goede gesprekspartners zijn en ik heb er alle vertrouwen in dat we goed gaan samenwerken. De manier waarop zal anders zijn dan in het verleden. Aanpassen is dus noodzakelijk.

We hebben allemaal met verandering te maken. Velen van ons ondergaan veranderingen op de golfbaan. Desamenstelling van besturen en commissies verandert, en hiermee ook de dynamiek. Een goede hoofdgreenkeeper moet hiermee kunnen omgaan. En dan bedoel ik niet met de wind mee waaien, maar koers houden. Je hebt namelijk een doel voor ogen en een koers uitgezet.

Koers houden met de wind in de rug, een strakblauwe lucht, een goed schip, een fijne bemanning en makkelijke passagiers, dat is makkelijk. Koers houden met veranderingen is veel moeilijker.

Wees flexibel in je vermogen om je aan te passen en houd in het veranderproces je doelen scherp voor ogen. Doelen zijn voor mij onder andere een goede mentale en fysieke weerbaarheid en een goede golfbaan.

Ik wens jullie een behouden vaart!

0
    0
    Je bestellijst
    Je bestellijst is leegTerug naar de winkel