De Prins Claus Beker is een initiatief van de caddies van Toxandri­a, die goede contacten hadden met bevriende clubs in België waar al jaren om zogenaamde Prinsen-bekers werd gespeeld. Door tussenkomst van een lid van Toxandria werd Prins Claus bereid gevonden om zijn naam aan de wedstrijd te verbinden.

In 1973 werd de eerste Prins Claus Beker georganiseerd, op Toxandria. Jarenlang heeft Prins Claus tijd gevonden om de beker zelf uit te reiken.

Tot en met 1996 werd nog een apart Nationaal Kampioen­schap voor caddies en personeel gehouden. Deze jaar­lijkse wedstrijd begon begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Aanvan­kelijk was deze wedstrijd alleen bedoeld voor caddies en caddiemasters. Toen er steeds minder caddies kwamen, werden ook andere personeelsleden van A- en B-clubs toegelaten. In 1996 werd besloten dat een apart cad­die-kampioenschap niet langer haalbaar was en werd dit toernooi ondergebracht bij de Prins Claus Beker.

Prins Claus ging met de wijziging akkoord en met ingang van 2011 is de Prins Claus Beker ook gekoppeld aan het Nederlands Kampioenschap voor greenkeepers en wordt de wedstrijd over achttien holes gespeeld.

PC-beker 2024: maandag 15 juli 2023 – Hattemse Golf & Country Club

Winnaar PC-beker 2023: Stijn Smits

Uitslag PC-beker 2023