Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?
Aansluitend aan mijn opleiding Land-, Water en Milieubeheer aan de MBCS te Velp heb ik buitenlandse werkervaring opgedaan op een melk- & vleesveebedrijf met loonwerktak in Alberta in Canada. De daarvoor benodigde werkvergunning was afgelopen en ik had voor mijzelf nog geen route uitgestippeld voor de toekomst. Een bekende tipte mij op de vacature in het vakblad de boerderij waarin de Lochemse Golf & Countryclub de Graafschap een greenkeeper zocht. Ik heb toen geschreven en na een positief gesprek kon ik in Lochem op 1 april 2007 aan de slag als greenkeeper. Tijdens mijn werkperiode op de Lochemse Golfclub heb de opleidingen greenkeeper en hoofgreenkeeper gevolgd en behaald. In 2015 greep ik de kans om als hoofdgreenkeeper aan de slag te gaan op de naburige golfbaan ‘t Zelle in Hengelo (gld). Ik ben daar op 1 augustus 2015 begonnen als hoofdgreenkeeper. Hier heb ik een prachtige en leerzame tijd gehad. Maar inzicht leerde me dat mijn toekomst hier niet lag en heb daarom in 2019 het besluit genomen om ontslag te nemen. Door een korte werkervaring bij De Enk Groen en Golf en het blijvende contact met oud collega’s van de Lochemse en ‘t Zelle heb ik het werkterrein/green-keepersvak nooit uit mijn hoofd gezet. Door het vertrek van de toenmalige hoofdgreenkeeper Geert Olthuis naar de voetbalclub de Graafschap in Doetinchem heb ik de kans gekregen om per 1 februari 2021 terug te keren bij mijn oude werkgever in de functie hoofdgreenkeeper. Dit voelde gelijk heel vertrouwd mede doordat dezelfde collega’s er nog werken en de vele bekende gezichten in de baan.
Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk?
Mijn naam is Gijs Compas, 35 jaar oud, samenwonend in Halle met mijn partner Nicole en onze zoon Guus van 1,5 jaar oud. Een van mijn hobby’s is het opknappen van oude Nederlandse bromfietsen van Sparta en Batavus. Hier rijd ik ook toertochten mee bij diverse verenigingen en clubs. Verder mag ik graag in de tuin werken. In de wintermaanden gebruik ik mijn vrije tijd voor mijn andere passie, het zagen en snoeien van bomen. Ik ben zelf in bezit van de benodigde materialen en kennis om dit te doen door middel van klimtechniek.
Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA?
Ik ben gelijk het eerste jaar op de Lochemse lid geworden van de NGA, dit gezien al mijn collega’s ook lid waren wat door de club ook wordt gestimuleerd. We gingen altijd gezamenlijk naar de NGA-bijeenkomsten.
Hoe kijk jij terug op een jaar werken tijdens de corona-pandemie?
Omdat ik per 1 februari 2021 begonnen ben heb het begin van de corona-pandemie niet meegemaakt op de golfbaan. Het lijkt me raar om te werken op een lege golfbaan. Contact met leden vind ik namelijk erg prettig. Complimenten over de staat van de baan werkt altijd motiverend, verder geeft kritiek over de baan vaak ook een drive om er een tandje bij te zetten. Ik mis wel het fysieke contact met collega’s in het vak. Even bij elkaar op de baan kijken of een rondje golf spelen met collega greenkeepers van buurt banen. Persoonlijk heb ik minder met de digitale bijeenkomsten.
Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?
Mocht je kans krijgen om op een golfbaan aan het werk te gaan, probeer zoveel mogelijk werkzaamheden op te pakken. Als je de kans krijgt om je te specialiseren op een bepaald onderdeel van het werk, dan kun je dieper op de materie ingaan wat vaak erg interessant en leerzaam is. Zoek ook collega’s in het vak op, want door kennis te delen kunnen we van elkaar leren.
Wie is je grote voorbeeld, op wie bij jij trots?
Ik ben trots op het team greenkeepers op de Lochemse, waarvan ik het vak heb mogen leren en de kans heb gekregen om weer terug te keren als hoofdgreenkeeper. Deze kans is natuurlijk ontstaan doordat de voormalige hoofdgreenkeeper Geert Olthuis aan de slag is gegaan als groundsman bij voetbalverenging de Graafschap. Ook heb tijdens mijn tijd op de golfbaan ’t Zelle veel goede prettige relaties opgebouwd, personen waarmee ik nog regelmatig contact heb.
Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?
Recht voor zijn raap & no-nonsens mentaliteit. Verder denk ik dat het meewerken met mijn collega greenkeepers wel gewaardeerd wordt. Ik probeer zoveel mogelijk mee te werken met alle werkzaamheden in de baan en pak op zijn tijd wel tijd om hoofdgreenkeeperstaken uit te voeren.
Heb je een lijfspreuk?.
Op dit moment weet ik hier zo geen antwoord op. Toen ik 25 jaar werd (inmiddels 10 jaar geleden) stond op het spandoek: ‘nog eentje doen dan’. Hiermee bedoelde ze dat ik net voor de pauzes vaak nog iets wilde doen zoals het vellen van een boom of maaien van een spelonderdeel. Als dit dan eens uitliep dan zaten we later aan de koffie, wat niet altijd gewaardeerd werd geloof ik.
Heel 2021 is het NGA-thema #VERENIGEN. Waar denk jij aan bij het woord verenigen?
Gezamenlijk de schouders ergens onder zetten om een doel te realiseren. Samen een zijn, de kennis van elkaar benutten.
Heb je een vraag aan een vakgenoot? Zo ja, wat is en voor wie is de vraag?
Op dit moment niet. Als ik ergens een antwoord op zoek schroom ik niet om de telefoon te pakken en informatie in te winnen bij collega greenkeepers, adviseur, vertegenwoordiger, etc.