In memoriam Frans Kind

Home » Nieuws » In memoriam Frans Kind

In memoriam Frans Kind

De laatste greenkeeping/managementklus die Frans Kind deed was op Golfcentrum De Batouwe. Gedurende die werkzame periode maar zeker ook die daarvóór heeft Frans veel betekend voor de Nederlandse greenkeeperswereld.

De van oorsprong uit Zeeland afkomstige Frans zette voet op Belgische golfbanen waaronder toenmalig BurGolf Cleydael om daar het onderhoud te doen. Maar hij kwam het best tot zijn recht op de golfbaan in Tiel, De Batouwe. Frans ging met zijn echtgenote Jolanda en zoon Bart in Maurik wonen en zag het opbouwen en beheren van De Batouwe als zijn grote trots.

Frans Kind had een eigen kijk op het vak greenkeeping. Hij experimenteerde met opgedane kennis in de fruit- en groenteteelt en testte middelen uit om zijn greens gezond te houden. Inzet van chemische middelen was uit den boze, Frans vond natuur belangrijk!

Met bovenstaande als gedachtegoed en in nauwe samenwerking met HAS Den Bosch werd Golfcentrum De Batouwe de eerste golfbaan in Nederland die als ‘Committed to Green’ werd gecertificeerd.

Frans maakte jaren deel uit van het bestuur van de Nederlandse Greenkeepers Associatie. Als secretaris hield hij de overige bestuursleden scherp en herinnerde hen om zaken te regelen en taken uit te voeren. Buiten het runnen van het secretariaat waren Opleidingen zijn paradepaard. Kind was van mening dat greenkeepers meer dienden te worden bijgeschoold. Onder zijn bezielende initiatief en leiding werden er opleidingen en korte cursussen georganiseerd. Vaak werd De Batouwe als prettige locatie voor leerzame bijeenkomsten gebruikt.

Frans Kind drong zich nooit op, was van ‘op de achtergrond’, maar wat was hij enthousiast, dwingend en ambitieus om ‘alles uit ons vak te halen’. Frans overleed onlangs: dat hij niet meer onder ons is zal als groot gemis worden beschouwd. Er is inmiddels in kleine kring afscheid genomen: moge hij rusten in vrede.

Namens oud NGA-bestuursleden,
Gerard van der Werf en Arnoud de Jager