Ik heb in het verleden vaker geschreven over het maken van kunst, waarmee ik bedoel dat je niet op de automatische piloot moet functioneren. Elke dag heb je de kans om jezelf, een ander of iets te verbeteren of mooier te maken. Dit vergt een andere mindset: een mindset die proactief is, behulpzaam, creatief enzovoort. Ik heb het geluk dat ik veel interactie heb met diverse typen mensen. Vaak tref ik mensen die mij een vervelend gevoel geven. Voorheen vertaalde ik dit gevoel in een negatieve eigenschap van die persoon en gaf ik hem/haar daarmee een negatieve stempel. Echter, ik ben er inmiddels achter dat het ook kan zijn dat deze persoon een eigenschap heeft waar je onderbewust jaloers op bent. Zo had ik altijd moeite met mensen die stil zijn. Degenen die mij kennen, weten dat dit een eigenschap is die ik slecht beheers. De volgende stappen moeten dan gemaakt worden: accepteren dat je deze eigenschap niet hebt en vervolgens beslissen of dit zo blijft of juist proberen die te ontwikkelen. Welke keuze je maakt, doet er niet toe, maar het zorgt ervoor dat je jouw onbewuste bewust maakt van de reden waarom je deze negatieve associaties met de betreffende persoon had.
Zo is er een aantal mensen met wie ik regelmatig contact heb bij wie ik dit proces heb toegepast. Alexander de Vries is er zo één. Hij kan als geen ander onbevooroordeeld, positief en objectief een situatie of persoon bekijken. Ergens is hier een aspect waarop ik onderbewust jaloers ben. Ook Koert Donkers is er zo één, vol energie en passie met betrekking tot greenkeeping, maar in bredere zin ook voor het leven. Kees van der Vliet heeft de capaciteit om zich niet op te winden. Het is niet gezegd dat hij zich niet druk maakt, maar hij heeft volgens mij het vermogen om zich te realiseren dat het allemaal maar betrekkelijk is. Dit zijn enkele helden uit ons vak met wie ik in eerste instantie moeite zou hebben. Gelukkig ben ik me bewust van wat er in het brein gebeurt en zie ik hoe geweldig deze karaktereigenschappen zijn. Nu is het aan mij om ze al dan niet te ontwikkelen.
En natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn; je komt ook echt weleens mensen tegen met wie je gewoon niet matcht. Maar neem dan een voorbeeld aan één van de drie eerder genoemde namen en deal with it.
Soms kom je ook mensen tegen die één bonk inspiratie zijn. Zo zie ik jaarlijks op de FEGGA-bijeenkomst Rhett Evans. Hij is CEO bij de GCSAA (onze Amerikaanse greenkeeperbroeders en -zusters). Dit jaar gaf hij een presentatie over zijn klim naar de top van de Mount Everest. Dit heeft natuurlijk niets te maken met wat wij doen, maar in alles zit een les. En zijn presentatie zat bomvol lessen, onder andere:
• Lead out (wacht niet tot een ander initiatief neemt, maar doe het zelf),
• Fail to prepare is preparing to fail (voorbereiding is het halve werk),
• Slow is smooth and smooth is fast (haastige spoed is zelden goed).
Deze lessen wilde ik jullie niet onthouden. Hopelijk vinden jullie ook wat inspiratie in dit stukje. Ik ga vandaag proberen wat karaktereigenschappen van Alexander, Koert en Kees eigen te maken.
Dank voor het lezen en tot ziens.