NGA-POA

Home » Nieuws » NGA-POA

NGA-POA

POA: Punten Opleiding Administratie
NGA-POA: Het online lifelong learning opleidingssysteem

Ik kan het me nog goed heugen. Ik was een broekie van ongeveer 33 jaar en sprak met Rob Wilderom. Ik merkte op dat de NGA wat meer met kennis moest gaan doen. “Dan kom je het toch lekker zelf doen”, zei Rob. En gelijk had hij. Twee weken later zat ik bij de DTRF en kort daarop in het NGA-bestuur op de post opleidingen. Het bleek al snel dat het naïef was om te denken dat we hemel en aarde konden bewegen. Uiteindelijk is de doelgroep maar beperkt. Generaties NGA-besturen hebben zich gebogen over deze kwestie. Een idee dat telkens terugkwam was een soort life long learning systeem.

Afgelopen jaren heb ik regelmatig tijdens ontmoetingen en de alv gesproken over het opzetten van een life long learning system/puntensysteem. Dit was voor mij aftasten van de doelgroep. Wat mij opviel is dat men negen van de tien keer het nut ervan inzag. Men vond het ook bijzonder dat wij in Nederland hier nog niet mee gestart waren. Het is namelijk niets nieuws in greenkeeping-land. De UK, USA, Duitsland en Oostenrijk hebben bijvoorbeeld allang een systeem als deze. Zij hebben dan ook een veel grotere markt dan wij en daardoor meer slagkracht als greenkeepersassociatie.

In 2024 hebben wij dan eindelijk onze eigen versie van een dergelijk systeem. Dit jaar staat in het teken van het opstarten, communiceren en wennen. Het is een utopie om te denken dat een systeem als dit direct een succes zal zijn.

We beginnen met een opzet die niet ingewikkeld is. Net als je spuitlicentie heb je een periode van bijvoorbeeld vier jaar waar je een x-aantal punten bij elkaar kunt verzamelen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan ben je NGA-gecertificeerd. Vervolgens begin je weer blanco aan een nieuwe periode. Het zal niet de bedoeling zijn dat je weken in de boeken moet zitten. Er zijn al redelijk wat NGA-dagen in een jaar. Deze kunnen punten waard zijn. De huidige opleidingen van de IPC en de HAS zullen veel punten waard zijn. Daarnaast willen we partijen stimuleren om kennissessies te ontwikkelen.

Er komt een online omgeving waar je jezelf makkelijk kunt aanmelden. In deze omgeving kun je zien welke kennissessies op de kalender staan. Als je aan een kennissessie hebt deelgenomen, zal de kennisaanbieder jou afmelden waardoor je punten op je account bijgeschreven krijgt. Vervolgens krijg je een mail waarin staat dat je een punt of punten hebt bijgeschreven gekregen. Jaarlijks krijg je een mail met een update van het aantal behaalde punten.

Het is van belang om te weten waarom jij zou gaan deelnemen aan een systeem als dit. De eerste jaren zal het effect nog niet groot zijn voor je loopbaan, maar mijn verwachting is dat na verloop van tijd het certificaat waarde gaat hebben voor je carrière.

Effect korte termijn:

  • Jouw kennis en kunde worden bijgespijkerd.
  • Jouw relatiekring wordt groter.

Verwacht effect lange termijn:

  • Jouw kennis en kunde worden uitgebreider.
  • Jouw relatiekring wordt nog groter.
  • Werkgevers hechten meer waarde aan een NGA-gecertificeerde medewerker met waarschijnlijk een daarbij passende beloning.
  • Jouw toekomst-/carrièreperspectief wordt groter.
  • Het vak wordt professioneler.
  • Golfbaanonderhoud wordt beter.
  • Enz.

Belangrijk om te vermelden is dat de NVG en de NGF dit initiatief steunen en dit ook gaan communiceren naar de golfbanen.

Komend jaar zul je hier nog veel over horen en zien. Ik hoop en verwacht dat we dit massaal gaan omarmen en we wederom laten zien dat wij professionals zijn en niemand om ons heen kan.