NGA-regiodag noord

Home » Nieuws » NGA-regiodag noord

NGA-regiodag noord

1 maart 2024 waren we welkom op Golfclub De Compagnie. 46 aanmeldingen, schitterend weer, een super ontvangst.

“Na regen komt zonneschijn”, zo bleek het ook op de regiodag.

Een groot gezelschap van greenkeepers en sponsoren kwam er van heinde en verre naar het mooie Veendam waar golfbaan “landgoed” de Compagnie gelegen is. Een kleine 50 mensen werden met een lekkere kop koffie of thee ontvangen en na het welkomstwoord van Fopke Drijfholt, de clubmanager, werd er een heerlijke lunch geserveerd. 

Na de lunch nam Richard Ferdinands het woord voor een korte inleiding over het onderwerp van de dag “datagestuurd beheer”, en over het aantal hulpmiddelen waar een greenkeeper data mee kan verzamelen. Anton Metselaar, hoofdgreenkeeper van de Compagnie, bracht ons, na een kleine terugblik van zijn eigen achtergrond, op de hoogte van hoe de Enk Groen en Golf omgaat en werkt met data verzamelen/inzetten op de golfbaan.
Van monitoren tot autonoom maaien. Dat dat laatste nog niet helemaal vlekkeloos gaat, bleek tijdens de rondleiding toen de fairwaymaaier stilstond tegen een tijdelijke afzetting.

Dat greenkeepers bevlogen mensen zijn, bleek daarna ook uit het verhaal van Goty Lee Lennox. Lee verzamelt o.a. data door zijn grasclippings te meten en aan de hand daarvan bepaalt hij zijn bemesting. En waar 25 jaar geleden nog stikstof giften van 250 kg per jaar werd geadviseerd, probeert Lee naar de 0 kg te streven.

Na de presentaties werd de groep in groepen gedeeld. Een helft kreeg van Anton een kleine rondleiding langs hole 18, waar de fairwaymaaier druk in de weer was zonder bestuurder het gras te maaien. De andere helft werd door Richard op de 18e green uitgedaagd metingen te doen. Zaken als waterpenetratie, balsnelheid, balrol en hardheid werden hier getest. Uiteraard werd er halverwege gewisseld van groep. 

Onderling was er ook weer een goede uitwisseling van kennis, verhalen en anekdotes, want zoals het hoort: leren doe je van elkaar. Afsluitend, na het maken van de groepsfoto, werd er nog nagepraat met een drankje en een hapje. Daarna ging een ieder weer zijn weg.

Een dag van data rijker.

Veel dank aan alle betrokkenen: de locatie, sprekers, organisatie en uiteraard de aanwezigen!