Tijdens de zonovergoten greenkeeperswedstrijd op de gastvrije Golfbaan ‘t Zelle is de samenwerking tussen SGL en de NGA op de putting green bezegeld.
Over SGL
Eind jaren negentig zag rozenkweker en voetballiefhebber Nico van Vuuren dat topwedstrijden gespeeld werden op kale en modderige voetbalvelden. In februari was er in de doelgebieden zelfs geen grasspriet meer over en spelers van wereldklasse glibberden over het veld. Hij bedacht dat dit anders kon; hij kweekte immers miljoenen rozen het hele jaar door. Nico besloot zijn agronomische kennis en ervaring te gebruiken om een compleet systeem te ontwikkelen dat gras het hele jaar door kon laten groeien, ongeacht de sport en het klimaat. En zo was SGL geboren. Met inmiddels 500 klanten wereldwijd en een uitgebreid productportfolio, is SGL een gevestigde naam in de sportwereld.
De kern van het systeem: monitoring. Wanneer je alle groeifactoren continue meet en daar berekeningen op los laat, kun je precies bepalen wat het gras nodig heeft om te groeien, te herstellen en gezond te blijven. SGL ontwikkelde een tool die alle groeiomstandigheden in en om het gras meet en een online portal waar alle data wordt verzameld en verwerkt door middel van verschillende algoritmes en modellen. Op basis daarvan worden de juiste middelen in de exacte hoeveelheden berekend die het gras nodig heeft om te groeien, herstellen en gezond te blijven. Denk daarbij aan licht, water en voedingsstoffen. Dit dataplatform biedt de basis voor een effectieve en duurzame onderhoudsstrategie.
Een van de technologieën die wordt toegepast binnen het systeem is assimilatieverlichting. In bijna alle gevallen is er in sportstadions en op golfbanen in een bepaalde periode een tekort aan een van de meest essentiële groeifactoren: zonlicht. Dit komt door onder andere door kortere dagen in de winter en schaduw. Bovendien hebben golfbanen en sportvelden te maken met speelschade en is het natuurlijke licht en de warmte niet voldoende voor herstel, waardoor de kwaliteit van het gras gestaag achteruit gaat. Daarom heeft SGL verschillende belichtingssystemen ontwikkeld, die op basis van berekeningen precies de juiste hoeveelheid licht en warmte toe kunnen voegen. Een ander belangrijk onderdeel van het systeem is duurzame ziektebestrijding. Veel grassoorten zijn in bepaalde periodes van het jaar vatbaar voor grasziektes. Bestrijdingsmiddelen zijn grotendeels aan banden gelegd en daarom ontwikkelde SGL een machine om grasziektes te voorkomen en te bestrijden. Het betreft een technologie die met UVC licht het DNA van de bladschimmel verstoort, waardoor deze zich niet meer kan vermenigvuldigen. UVC licht tast daarmee alleen de schimmel aan en niet het gras of de omgeving. Op basis van een op data gebaseerde ziektevoorspelling, wordt bepaald met welke frequentie en intensiteit het UVC licht nodig is.
Vanuit het hoofdkantoor in Waddinxveen worden alle SGL klanten ondersteund door een team van agronomisten, dat sportclubs van over de hele wereld adviseert over datamonitoring, belichting en milieuvriendelijke grasziektebestrijding. Op deze manier worden klanten geholpen om gedurende het hele jaar een optimale graskwaliteit te realiseren op een zo efficiënte en duurzame manier.
Meer: www.sglsystem.com