Kunst maken

Home » Woord van de voorzitter » Kunst maken

Kunst maken

Onlangs las ik een boek waar o.a. in beschreven werd hoe een zuster in een ziekenhuis haar werk uitvoerde. Ze deed haar normale werk net als alle anderen, maar wat ze nog meer deed maakte haar meer dan enkel een zuster. Stond er een bos bloemen bij een patiënt bijna droog, dan vulde ze de vaas even bij. Waren er bloemen uitgebloeid, maar de rest van de bos nog prima, dan knipte ze de uitgebloeide ertussenuit.  Lagen er tekeningen van bijvoorbeeld een kleinkind naast het bed, dan hing ze die op naast de patiënt aan de muur, enz. Zij voelde zich geroepen om meer invulling te geven aan haar werk dan dat er van haar verwacht werd. Vanzelfsprekend komen hier mooie dingen uit voort. Een betere relatie met de patiënt en meer voldoening aan het einde van de werkdag. Dit werd opgemerkt door collega’s in het ziekenhuis die bewust of onbewust deze trekjes gingen kopiëren. Wat een fijn ziekenhuis zal dit zijn. In het boek noemde ze dit ‘kunst maken’. Kunst maken in je eigen beroep is meer doen dan wat er van je verwacht wordt. Niet perse om promotie te ontvangen maar voor jezelf. Eer en erkenning komt vanzelf. Dit concept is toepasbaar in elk aspect van je leven en kan zorgen voor meer voldoening en een betere leefomgeving. Het is een kwestie van uitvoeren wat nodig is en kijken wat je er extra aan kan toevoegen. Of goed om je heen kijken naar potentiele verbeteringen en deze opperen tijdens de pauze. Als je een goede hoofdgreenkeeper hebt dan staat deze open voor elke verbetering, omdat verbeteren van de golfbaan haar/zijn taak is. Als deze dialoog goed wordt opgepakt, dan zullen je collega’s hetzelfde gaan doen. Resultaat: een leukere werkomgeving, een betere en mooiere golfbaan, blije klanten, meer inkomsten enz. Met alle technologie tegenwoordig zie ik veel kansen om tips en tricks te vergaren. Er staat zo veel op internet en er wordt heel veel op social media gedeeld. Dit is allemaal content/info waar je wat van kan leren. De mensen die deze content op internet zetten doen dit vaak extra uit enthousiasme, net als de zuster die meer doet om haar vak meer inhoud en betekenis te geven. Gelukkig zijn er veel greenkeepers die bewust of onbewust al meer doen dan wat er verwacht wordt. Ik zie ook veel greenkeepers trots foto’s van mooie golfbanen posten. Dit is super positief want het inspireert.

Ik was onlangs te gast in een radioprogramma. Ik vond het best spannend, maar een kans om ons vak te promoten laat ik niet aan me voorbij gaan. Dit programma werd gedeeld op FB en op linkedin. Een van de comments was “vroeger mochten we amper in het clubhuis komen, tegenwoordig zitten we er regelmatig als serieus gesprekspartner”. Dit hebben we met z’n allen bereikt. Vooral de mensen die meer deden dan verwacht, hebben deze verandering voor ons mogelijk gemaakt. Probeer eens een voor jou inspirerend persoon te bedenken en je zult zien dat deze meer deed dan wat er verwacht werd. Een van mij inspirators is mijn eerste hoofdgreenkeeper Arnoud de Jager op Golf sociëteit de Lage Vuursche. Van hem werd verwacht dat hij een top baan zou bijhouden. Wat hij extra deed was uitmuntend communiceren met bestuur en leden. Zo kreeg het team de eer en erkenning die we verdiende. Wat hij ook deed was voorzitter worden van de NGA en ook hier waren zijn communicatie skills niet verspild. Hij heeft in die periode meer gedaan dan wat er van hem werd verwacht en we hebben er met z’n allen nu nog profijt van. De inzet van onze voorbeelden/voorgangers mogen niet verloren gaan. Het is aan ons de taak om ook buiten de lijntjes te kleuren zodat toekomstige generaties ook de vruchten plukken. Ik probeer dit op mijn manier te doen en hopelijk jij op de jouwe.

Kom op en maak kunst!!
Jannes Landkroon