Marco Blom

Home » interview » Marco Blom

Marco Blom

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?  
Dat ik dit werk doe, heb ik te danken aan mijn oom, een landschapsarchitect, die tijdens mijn studiekeuze bijscholing volgde over golfbaanarchitectuur bij Dudok van Heel. Mijn oom werkte bij de gemeente en kreeg de ontwikkeling van BurgGolf Zoetermeer in zijn portefeuille.  Hij zei: ‘Dat wordt een vak waar je wel wat mee kunt’.  Ik zat op Larenstein en volgde de opleiding cultuurtechnisch beheer/aanleg. Ik koos als stageplek de golfbaan, Zoetermeer met Arnoud de Jager, en daar tekende ik voor mijn eerste vaste dienstverband.  

Ik heb altijd voor aannemers gewerkt. Ik werd op nieuwe projecten gezet, met als specialisatie net ingezaaide banen zo snel mogelijk naar de NGF A-status tillen. Banen waar ik gewerkt heb, zijn onder andere (via KWS) Bunnik, Amelisweerd, Houtrak en Sevenum. Andere aannemers waarvoor ik gewerkt heb zijn SBA en De Enk waarvoor ik 5 jaar bij De Edese de baan heb onderhouden. Tussen De Edese en mijn huidige baan bij ’t Zelle, zat ik ca 4 jaar bij Harderwold, via Veluwekamp. Bij ’t Zelle ben ik wederom in dienst van een aannemer, Agrec Zelle beheer. Als bedrijf ondersteunen wij met name voetbalclubs, hoveniers, terreinbeheerders en organisaties als het gaat om specialistisch onderhoudswerk. Golfbaan ’t Zelle is onze thuisbasis en het visitekaartje van ons bedrijf. Wij hebben alle machines en geschoold personeel om maatwerk te leveren. Elke vrijdag overleggen wij over de planning van de week die volgt. Dagelijks weten we elkaar te vinden voor vragen, hulp, ad hoc zaken. Ik geloof in datagestuurd beheer. Dit passen we steeds meer toe op sportvelden. De budgetten staan meer en meer onder druk; maatwerk is dan de oplossing. Ik voel me een spin in het web bij een bedrijf dat blijft meegaan met de veranderingen in de markt.  

 
Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA?  
Het eerste of tweede jaar na de oprichting van de NGA werd ik lid. Ik werkte toen op Zoetermeer, in vaste dienst. Ik ben lid omdat ik het belangrijk vind kennis te delen en met collega vakbroeders in contact te komen. Daar is de NGA een goede aanvulling op/mogelijkheid voor. Het lijkt mij heel leuk als greenkeepers gratis/met korting op alle banen in Nederland kunnen golfen. Het voordeel voor de niet-hoofdgreenkeepers is niet altijd zichtbaar. Ik zet mij graag in voor het initiatief van Pro Turf Care Learning Hub, waarbij greenkeepers een dag stage kunnen lopen op een andere aangesloten baan. Ik zal eens rondvragen. Dank voor de tip. 

In oktober ben je gastheer voor de jaarlijkse NGA-greenkeeperswedstrijd. Wil je daar iets over vertellen? 
Ik richt me momenteel op het Achterhoeks Open. Aan de voorbereidingen kan het niet liggen. We hebben nu veel uitdagingen door de grote droogte. Volgend op dit Open ga ik een week op de Rosendaelsche meehelpen, (ter voorbereiding) op het Big Green Egg Open. Al deze ervaringen neem ik dan weer mee voor de NGA-najaarswedstrijd. Aan de ene kant zal dit makkelijker zijn, omdat de groei er dan een beetje uit is, maar ook dan zal de natuur niet 100% onder controle zijn.  
We zijn Trots op onze baan. Het bestuur stond gelijk positief tegenover het beschikbaar stellen van de baan voor dit greenkeepersevent. Naast het trots onze baan kunnen tonen, is het marketingtechnisch ook aantrekkelijk. Wij hebben veel greenfeespelers. Zegt het voort. Voor mij is het weer een leermoment. Ik ben benieuwd naar input van mijn collega’s uit het land. Ook zal ik op elke tee een ‘weetje over de baan’ ophangen.  

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?  
Wij proberen in ieder geval als stageplaats een platform te bieden. Als jongens/meisjes het leuk vinden en enthousiast zijn, dan is er veel ruimte om door te groeien binnen het bedrijf.  Wij hebben een groot netwerk en (tot op heden) hoeven wij geen moeite te doen om collega’s aan te trekken. Als leermeester zet ik me in om enthousiasme en kennis over te dragen. Ik moest veel zelf uitvogelen. Als je dan geen schouder hebt om op te leunen, is het een vak waarin je kunt uitglijden. Je kunt door de gebruiker (golfer) kritisch beoordeeld worden. Belangrijk is dat je gesteund wordt en een plan/visie hebt. Dan hoeft er geen paniekvoetbal gespeeld te worden. Alles wat ik kan beïnvloeden, beïnvloed ik. Zaken als droogte, pompstoring, geen groei…. De natuur is niet te sturen. Flexibiliteit, visie, communicatie, de natuur, ons vak behelst veel aspecten en dat maakt het mooi.  

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk? 
Duiken doe ik graag, niet in Nederland maar op vakantie. Ook maak ik heel graag foto’s, en dan met name natuurfotografie. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld nog foto’s van flora en fauna gemaakt in het Krugerpark. Foto’s op de baan maak ik ook graag. Er is veel wild op de baan vast te leggen. Binnenkort hoop ik foto’s te maken van onze bewoonde valkkast. Vroeger dartte ik veel, echter het kroegleven eist zijn tol. Ik golf ook: ‘een Bakker die geen brood eet, kan geen brood bakken’. Dus als greenkeeper moet je de beleving van een golfer zelf ervaren om te kunnen beoordelen of bepaalde feedback terecht is.  

Wie is je grote voorbeeld, op wie bij jij trots?  
Ik ben trots op mijn familie. Zij hebben mij zien groeien tot wie ik nu ben. 

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?  
Hier kom ik op terug; dat is een vraag voor aan de koffietafel.  
Directe collega’s: Collegiaal, soms te flexibel. Betrokken, attent, mensenmens. Humorvol. Wil graag kennis overdragen op een gedreven (positieve) manier. Innovatief & communicatief. ‘Marco weet veel van de natuur, werkt met de natuur, en dat is weer terug te zien in de golfbaan. Het is fijn om met hem samen te werken, en dat doe ik namelijk niet zo vaak…’ 
Reactie club: creatief, oog voor details in de natuur, enthousiast, absorbeert kennis snel, bereid om nieuwe ideeën te proberen, reageert nog wel eens te impulsief. Altijd in voor een praatje. 
Zijn werkgever onderstreept bovenstaande en voegt nog toe dat Marco zich kwetsbaar durft op te stellen door proeven te doen, dingen op een andere manier te benaderen dan standaard. Als duizendpoot verdient nee zeggen zijn aandacht.  

Heb je een lijfspreuk? 
‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag een ander kunt laten doen.’  
‘Jij doet ook nooit wat, en als je wat doet, loop je in de weg’ – dat zeggen collega’s over mij. 

Heel 2022 is het NGA-thema #FOCUS. Waar denk jij aan bij het woord focussen? Waar leg jij je focus op? 
‘#Focus gebruik ik op sociale media. Waarom is dat eigenlijk?’ Na toelichting (NGA-thema, wijzigt jaarlijks), antwoordt Marco dat hij focus heeft voor Kwaliteit! in breedste zin van het woord, dus data verzamelen, interpreteren, communicatie, luisteren, etc.