Golf & Groen Symposium

Home » Nieuws » Golf & Groen Symposium

Golf & Groen Symposium

Update 20 september 2022:
Het verslag met de presentaties zijn via de volgende link terug te lezen:
https://www.ngf.nl/caddie/duurzaam-beheer/verslagen-bijeenkomsten/verslag-nationaal-golf-en-groen-symposium-2022.

Graag nodigen we je uit voor het Nationaal Golf & Groen symposium van 2022. De jaarlijkse kennis-, inspiratie- en netwerkbijeenkomst wordt dit jaar gehouden op dinsdag 13 september in Hotel Theater Figi in Zeist.

Het symposium wordt georganiseerd voor golfbaanbeheerders in de breedste zin van het woord: directeuren, bestuurders, (hoofd)greenkeepers, leden van GEO- en baancommissies, club- en baanmanagers en aannemers. Maar ook onafhankelijke adviseurs, architecten, leveranciers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Het programma met plenaire sprekers en daarnaast een keuze aan workshops is interessant voor elke groep. Hieronder geven we een samenvatting van het programma, op de website nationaalgolfengroensymposium.nl vind je het volledige dagschema en kun jezelf en collega’s aanmelden. We kijken uit naar je komst!

Sprekers, workshops en presentaties

Het symposium wordt georganiseerd door de NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties), de NGF (Nederlandse Golf Federatie) en de NGA (Nederlandse Greenkeepers Associatie), die gezamenlijk de Golfalliantie vormen.

Het thema dit jaar is ‘Een golf van verandering: inspelen op klimaatverandering en de opleving van golf’. Is jouw golfbaan of club klaar voor een nieuw ‘golfklimaat’? Enerzijds zal de klimaatcrisis veel van golf vergen, maar er zijn ook kansen. Anderzijds heeft golf het tij mee omdat corona duizenden nieuwe mensen naar golf heeft geleid. Hoe ga je om met deze golf van verandering die ons overspoelt? Hoe bereid je je voor op de gevolgen van de klimaatverandering en hoe haak je in op de opleving van golf? Op het symposium reiken we je handvatten aan om grip te krijgen op de veranderingen.

De opening

Het symposium wordt geopend door Jannes Landkroon, hoofdgreenkeeper van Golfclub Amelisweerd en voorzitter van de NGA.

De keynotespreker

Trendwatcher en toekomstdenker Ruud Veltenaar dwingt je na te denken over jouw toekomst in onze turbulente wereld. De inspirator laat zien hoe het ook anders kan en schetst de weg naar een gezonde planeet.

Workshops en presentaties

Na de presentatie van keynotespreker Ruud Veltenaar zijn er verschillende workshops in parallelsessies, onderbroken door een uitgebreide netwerklunch. Hieronder volgt een greep uit de presentaties.

 • William Boogaarts: Golfbaanonderhoud in de toekomst
  Wat gaat er veranderen met de komst van elektrische machines? Wat zijn de trends op het gebied van GPS, digitalisering en automatisering? Als innovatiemanager bij De Enk Groen & Golf vertelt William Boogaarts wat de toekomst ons brengt.
 • Casper Lambregts: Duurzaam waterbeheer op golfbanen
  De beschikbaarheid van water en de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater staat onder druk. Casper Lambregts, senior gebiedsadviseur van het Waterschap Brabantse Delta, gaat in op de uitdagingen en kansen voor golfbanen en vertaalt beleidskaders naar praktische invullingen in het veld.
 • Richard Wing: Practical applications of traditional sustainable turfgrass management
  In deze presentatie in het Engels geeft Richard Wing, voormalig adviseur van de STRI en nu course manager van de Noordwijkse Golfclub, praktische tips voor de verduurzamingsslag naar golfgrassen.
 • Kris van Ingelgem: Hoe verover je als golfbaan een plaats in de samenleving?
  In een interactieve sessie bespreekt oud-greenkeeper Kris Van Ingelgem, nu golfbaaneigenaar en bestuurder van Golf Vlaanderen, onder meer klimaatverandering en waterproblematiek. Een rode draad in zijn presentatie is communicatie: hoe kunnen golfbanen beter communiceren over duurzaamheid zonder zich schuldig te maken aan ‘greenwashing’?
 • Daniel Hahn: Weed management on golf courses in the light of strict pesticide legislation
  In deze presentatie in het Engels gaat agronoom Daniel Hahn in op de uitdagingen bij het beheer van onkruiden. Onkruidbestrijding louter voor ‘een mooie grasmat’ is niet te verdedigen. Moeten we onkruid herdefiniëren? Hoe kunnen we voorkomen in plaats van bestrijden?

En verder …

 • Floris van Imhoff: Bestaat er een golfer die tevreden is over de baan?
 • Arthur Wolleswinkel: Praktijkonderzoek naar schimmels op greens
 • Jannes Landkroon: Plots ben je hoofdgreenkeeper. En nu?
 • Niels Dokkuma: De linking pin in duurzaam greenkeeping: organische stof

Afsluiting en borrel

Als onderdeel van een plenaire afsluiting spreekt Joost Brouwer, initiatiefnemer van De Waterbank, over vraag en aanbod in water. De bijeenkomst wordt net als anders afgesloten met een verrassende slotpresentatie en een netwerkborrel. De afsluiting wordt dit jaar verzorgd door kunstenaar Michiel Huisman. Onder de kop ‘Winst of waarde’ zet hij je aan het denken: winst maken gaat vaak ten koste van waarde, maar waarde creëren betekent winst voor iedereen!

Bekijk het volledige programma en meld je aan!