Gijs van Berkel ‘Klaar voor meer uitdagingen in de #Toekomst’

Home » interview » Gijs van Berkel ‘Klaar voor meer uitdagingen in de #Toekomst’

Gijs van Berkel ‘Klaar voor meer uitdagingen in de #Toekomst’

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?
Tijdens mijn ritten als (internationaal) chauffeur op de vrachtwagen sloeg na enige jaren de verveling toe. Ik was het beu. Ik wilde meer: meer uitdagingen, niet meer op een stoel zitten, niet alleen maar opdrachten krijgen. Ik ben in de transport- en logistiekwereld beland via een familielid. Een baan in deze branche bood mij de kans om vier dagen per week aan de slag te zijn en daarnaast één dag naar school te gaan. Op school volgde ik de opleiding planner wegtransport en heb ik mijn rijbewijs gehaald.

In de gesprekken met mijzelf, waar ik zeeën van tijd voor had in de cabine van de vrachtwagen, kwam ik erachter dat het werken buiten mij veel meer aantrok. Na de middelbare school heb ik een periode de MAS (middelbare agrarische school) gevolgd. Het vak van hovenier sprak mij niet aan, maar wat dan wel? Ik keek letterlijk eens goed om mij heen en op mijn dagelijkse route reed ik langs een golfbaan. Nooit met golf in aanraking gekomen, nooit gesport op gras, besloot ik een open sollicitatie te sturen naar golfbaan De Efteling. Ik kreeg keurig bericht terug dat zij op dat moment niemand nodig hadden. Andere tijden toen: nu hebben we nieuwe collega’s hard nodig. Gelukkig deelde ik in die periode mijn gedachten en wensen en werd ik door iemand getipt om te solliciteren op golfbaan Princenbosch. Zo geschiedde.
Bij mijn sollicitatie gaf ik aan wat mijn hoofddoel was: hoofdgreenkeeper worden. Ik ging uiteraard aan de slag als greenkeeper en toen Koert (Donkers) als hoofdgreenkeeper mijn collega werd, werd ik assistent hoofdgreenkeeper en haalde al mijn diploma’s. Ik zit inmiddels 17 jaar in het vak en ben sinds 2018 werkzaam als hoofdgreenkeeper. Gelukkig heb ik het nog steeds naar mijn zin en is mijn werk vol uitdagingen. Uitdagingen heb ik nodig. Er zijn constant verbeterpunten. We hebben de uitbreiding van de Par3 baan afgerond en zijn nu bezig de fairways te verbeteren, met als doel in de winter voor trolleys toegankelijk te blijven. Ik pluis graag dingen uit, ben bereid mee te werken aan diverse onderzoeken en zet me sinds dit jaar ook in voor de NGA als bestuurslid communicatie.
Drie jaar lang was het greenkeepersteam niet compleet; dat was wel afzien. Inmiddels is het team op volle sterkte met vier nieuwe collega’s, allemaal uit een ander vakgebied, zo is er een banketbakker, een sportinstructeur en een chauffeur. Door middel van een bord aan de weg, waarop een overzichtsfoto van de baan stond en twee foto’s van greenkeepers in actie, zochten we nieuwe collega’s. En net zoals ik dagelijks langs een golfbaan reed en de stoute schoenen aantrok om te solliciteren, zijn vier nieuwe greenkeepers via dit ‘jobboard’ nu onze collega’s geworden.

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?
Als ik het gesprek voer met een geïnteresseerde, leg ik uit wat het vak inhoudt, dat het mooi en afwisselend werk is, dat je tegelijk met de zon opstaat, werkt in en met de natuur en dat het heus niet vaak regent. Ik benadruk dat als iemand zich wil ontwikkelen het in dit vak heel goed kan en bespreekbaar is.

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk?
Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, een zoon van zes jaar en een dochter van acht jaar. Sinds een half jaar werkt mijn vrouw weer, op onregelmatige tijden. Dit vergt meer planning met en voor het gezin. We hebben onze draai inmiddels gevonden.
Ik sport veel, waaronder hardlopen, fietsen en fitness. Om uit te waaien, mijn hoofd leeg te maken, rust op te zoeken, ga ik graag naar de zee. Weer of geen weer. Ik neem dan ook vaak mijn drone mee, ook een hobby van mij.

Wie is je grote voorbeeld, op wie ben jij trots?
Mijn ouders zijn een voorbeeld voor mij. Zij bezitten alle twee over veel discipline en doorzettingsvermogen. Mijn moeder is tevens heel positief, een eigenschap die ik ook heb. Zo’n instelling geeft net dat zetje meer.

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?
Ik denk dat mijn collega’s mij sociaal en collegiaal vinden en dat ik iemand ben die alles tot in de puntjes geregeld wil hebben. Ik realiseer me dat ik het niet voor iedereen goed kan doen. Ik vind het belangrijk om voor mijn collega’s klaar te staan en ook dat ik ze laat weten als het goed gaat. Ik kan dan bijvoorbeeld spontaan iets lekkers voor het team meebrengen. Dat wordt gewaardeerd en ik vind het fijn om iets (terug) te geven.

Heb je een lijfspreuk?
Een lijfspreuk heb ik eigenlijk niet. Mijn overtuiging is wel dat als je de dag begint met een positieve inslag, de dag dan vanzelf gaat. Met deze instelling komt je het verste, heb ik ervaren.
Ik vond het ook spannend om als hoofdgreenkeeper te starten. Ik had gedachten als: ‘waar moet ik beginnen, doe ik het wel goed’? Ik heb de draad snel opgepakt en het uitvoeren van mijn functie gaat nu als vanzelf. Met de overtuiging dat elke dag weer een mooie kans brengt, dat je een hulpvraag kunt stellen, dat je goed voor jezelf moet zorgen, zal elke nieuwe dag je weer iets brengen. Een les die ik ook geleerd heb, is het oppakken van de leidersrol. Als ik twijfel of ik de baan moet openhouden of sluiten en dat ook uitstraal, krijg ik meer vragen dan wanneer ik direct ja of nee zeg. Duidelijkheid scheppen is de key.

Heel 2024 is het NGA-thema #TOEKOMST. Waar denk jij aan bij het woord ‘Toekomst’ en hoe geef je hier aandacht aan in je taak als NGA-bestuurslid?
Bij #Toekomst denk ik aan automatisering. Het greenkeepersvak gaat er anders uitzien in de toekomst. Dat we een ICT-er in dienst gaan nemen voor de robots zie ik nog wel gebeuren.
Het maaiwerk zal anders gaan worden. Jammer enerzijds, anderzijds ook leuk en nuttig. Het voordeel van de robots is een strakker maaibeeld.
Van twee bemande fairwaymaaiers zijn wij vier jaar geleden overgegaan naar een bemande maaier en een robotmaaier. Dit had wel wat voeten in de aarde; veranderingen kunnen moeilijk vallen. Achteraf gezien waren we blij, want kort daarna viel een aantal collega’s (langdurig) uit en kon ik dit tekort aan collega’s opvangen door de robot. Vorig jaar was de robot kapot en konden we met een extra leenmaaier het werk klaren. Ik zou er nu niet meer aan moeten denken twee man kwijt te zijn aan dit werk. De robot heeft zich al bewezen. Je moet anders gaan denken, in kansen, en meebewegen. Ik vind het leuk; ik ben nieuwsgierig naar al deze toekomstige hulpmiddelen en zie ze als een uitdaging.

Als NGA-bestuurslid communicatie wil ik met mijn medebestuurslid Jamie (Bijl) het komende jaar al meer aandacht besteden aan de #Toekomst. We werken aan een vlog met als onderwerp de #Toekomst. We gaan op bezoek bij collega’s, gekoppeld aan een prijsvraag. Meer informatie volgt. Daarnaast wil ik me ervoor inzetten dat de toekomst met automatisering meer aandacht krijgt in de greenkeepersopleidingen.