Ben Jörgens – vrolijke aanstichter van de klas

Home » Kennis » Ben Jörgens – vrolijke aanstichter van de klas

Ben Jörgens – vrolijke aanstichter van de klas

Tijdens onze eerste contact in 2017 vertelde je telefonisch vol passie over je werk als hoofdgreenkeeper op Golfbaan Schinkelshoek in Vlaardingen en de wijze waarop jij jonge mensen enthousiast maakt voor het vak. Na een uitnodiging voor een NGA-bijeenkomst (ArenA, regio west) meldde je je in 2018 aan als NGA-lid.

Je bijt het spits af voor deze interviewreeks. Waar wil je in dit gesprek de nadruk op leggen?
“Wat me is bijgebleven van de NGA-interviews van zo’n 10 jaar geleden, zijn de persoonlijke weetjes. Wie iemand is, wat hem/haar inspireert, een humaninterestverslag. Niet zozeer hoe hij/haar baan onderhoudt.”

Vertel eens iets over jezelf. Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben geboren in Canada, opgegroeid in Nederland, 32 jaar, woon samen met Linda en heb een zoontje van 2 jaar (Owen). In mijn vrije tijd speel ik zaalvoetbal en als er tijd over is en het weer een beetje goed *lacht*, dan fiets ik met een clubje vrienden, het liefst door de duinen, langs de kustlijn. Ik klus ook graag, ik ben eigenlijk altijd wel wat aan het bouwen. Zo help ik regelmatig een vriend met zijn eigen bedrijfje in het maken van foodtrucks en creatieve inrichtingen. Een aantal keer per week gaat bij ons thuis de bbq aan voor een mooi stukje vlees of ik sta achter de bbq voor een cateringbedrijf van een andere vriend. Ik lees niet veel boeken, wel vakliteratuur. En dan voornamelijk actueel nieuws, wat is nú interessant, nieuws te vinden via sociale media, nieuwsbrieven en websites.”

Toch even een stap naar je werk. In de intro over onze kennismaking staat beschreven hoe je jonge mensen enthousiasmeert voor het greenkeepersvak. Wil je iets meer vertellen over je ervaring en werkwijze hierin en iets vertellen over de golfbaan?
“Ik begin bij de golfbaan: het lijkt alsof deze te heet is gewassen. De baan kent een bijzonder concept. Er wordt gespeeld met een golfbal van ½ gewicht, je kunt hierdoor ½ zover slaan, je speelt de baan, 18 holes, in 2,5 uur tijd. De kunststof greens leveren een tijdbesparing op, zo kunnen wij met ons kleine team ons meer richten op de totale inrichting van het park, waar onze bezoekers graag voor terugkomen. Er heeft nog niet zo lang geleden een artikel over de golfbaan en het bijzondere concept in het blad GOLF.NL gestaan. Het artikel is nog steeds online te vinden. Even googelen en je vindt het.
Door de praktijkopleider in de buurt worden wij regelmatig benaderd voor het begeleiden van stagiaires. Jonge mensen die met extra begeleiding structuur, werk- en levenservaring op onze golfbaan kunnen opdoen. Het is een ideale doelgroep. Zij krijgen een kans, blijven bij ons werken, stromen door of vinden het werk niet leuk (weten ze dan ook weer). Door hen en mijn fantastische team heb ik beter leren communiceren. Want: De betekenis van je communicatie is de reactie die je krijgt. Door het werken met deze interessante jonge mensen, ben ik me – door vallen en opstaan – gaan realiseren dat ik mijn communicatie moet aanpassen aan de ontvanger. Is iets niet duidelijk, dan moet ik het (opdracht, nieuws, etc.) anders overbrengen.
Begin juni heb ik nog een 15-tal mbo-leerlingen uitgenodigd om ze te enthousiasmeren voor een baan op de golfbaan. Hopelijk heb ik iets vrolijks aangesticht.”

Waar vonden je vrienden je vroeger vooral goed in?
“Delegeren? Baas spelen? Nee. Ik bedoel eigenlijk het zijn van de vrolijke aanstichter van de klas.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Robbie Williams. Een ras entertainer (herkenbaar in mezelf als vrolijke aanstichter van de klas) en thuis een gewone jongen . Een ander voorbeeld is mijn broer, Eric. Hij heeft een mooie carrière, geniet van het leven, schroomt zich niet moeilijke stappen te zetten en gedurfde beslissingen te nemen.”

Zou je naar het buitenland willen?
“Ik heb geen ambitie om naar het buitenland te gaan, echter wel de wens ooit terug te gaan naar mijn geboorteland Canada. Een geweldig land met (niet onbelangrijk) veel spectaculaire golfbanen. Door het doorvragen en het uitdiepen van het antwoord beloof ik hier wat meer over na te gaan denken. Wie weet.”

Als je een brochure over greenkeeping zou mogen maken., wat zou er zeker in komen?
“Ik zou een digitale, niet te theoretische brochure maken voor jongeren.”

Heb je een lijfspreuk?
“Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.“

Vraag voor een vakgenoot, welke en aan wie?
“Ik wil andere greenkeepers uitnodigen om met een open mind bij mij en mijn team te komen kijken op de baan. Ik leid jullie graag rond. Jullie zijn welkom!”

Wat moet bij de lezer bijblijven na het lezen van dit interview?
“Dat de lezer mij als persoon iets beter heeft leren kennen en wordt aangezet om bij mij in Vlaardingen op de baan te komen kijken.”

Ben Jörgens – Golfbaan Schinkelshoek

Auteur Monique Madsen