Interview Barend Jan Verkerk

Home » Nieuws » Interview Barend Jan Verkerk

Interview Barend Jan Verkerk

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?
Na de middelbare school ging ik naar de lagere en middelbare landbouwschool. Voordat ik het greenkeepersvak inrolde, werkte ik 25 jaar in de beregeningsinstallatie-branche. 17 jaar lang al kwam ik veel op verschillende golfbanen om sproei-installaties te onderhouden danwel te installeren. Het werken op een golfbaan sprak mij steeds meer aan. Als beregeningsinstallateur werk je veelal onder zware omstandigheden, meestal in de modder en bagger. Rond Kerst van het jaar 2014 heb ik binnen drie weken besloten de overstap te gaan maken. Ik pakte de telefoon en nam contact op met Golfpark Wilnis, een golfbaan waar ik al kwam voor de beregening. Ik stuurde op verzoek een kort mailtje met mijn achtergrond en motivatie, kwam op gesprek en binnen no time was de overstap een feit. Ik kon aan de slag als greenkeeper. Na een paar maanden vroeg de eigenaar of ik wilde meehelpen bij de aanleg van Golfbaan De Kroonprins in Vianen. Vanaf mei 2015 tot en met juni 2016 ben ik volledig betrokken geweest bij de aanleg van deze 18-holes baan, en tevens 9 par 3-holes baan. Ik was daar als enige greenkeeper aan de slag, deelde mijn ervaring en kennis en rolde al lerend in het greenkeepersvak. Door studie, goede begeleiding/backup vanuit de manager, eigenaar, hoofdgreenkeeper Wilnis en adviseurs, lukte het mij vakmeester te worden. Ik ben nieuwsgierig, kijk goed om me heen en krijg bovenal heel veel vertrouwen van de eigenaar. Dit alles samen en met mijn open karakter en een beetje geluk voor het krijgen van deze kans, heeft ertoe geleid dat ik nu als hoofdgreenkeeper op deze mooie golfbaan aan de slag ben. Ik ben trots op mijn baan en wat ik doe en trots op de golfbaan dat ik dit mag en kan doen. Ik ga vol plezier naar mijn werk.

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk?
Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Onze oudste zoon heeft onlangs een appartement gekocht en onze jongste dochter woont nog thuis. In mijn vrije tijd kijk ik graag naar sport, en met name Formule 1. Dit doe ik al vanaf mijn 10e jaar. Toen volgde ik de sport met name door middel van de krant(uitslagen). Mario Andretti volgde ik in die tijd. In 1978 werd deze voormalige Amerikaanse autocoureur wereldkampioen Formule 1. Het bezoeken van racen met mijn zoon vind ik het allermooiste. Wij zijn bijvoorbeeld naar Hongarije geweest. Op de planning voor dit jaar stond Barcelona. Helaas afgezegd door de corona-crisis. Verder pakken mijn vrouw en ik graag de fiets voor een tochtje en golf ik. Mijn gezin is ook gestart met golfen. Het idee is om vaker met elkaar te gaan golfen.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA?
In ben in 2016 lid geworden na een bezoek aan de NGA-vakdag op Edda Huzid. Ik kwam op deze beurs jou (Monique) tegen en door de informatie die ik kreeg over de NGA besloot ik lid te worden.
Ik lees heel graag het vakblad. Ik lees liever van papier dan dat ik een website open en adviseer dan ook dat de papierenversie van het vakblad blijft bestaan. Mijn collega’s zijn geen lid, sommigen echter lezen wel de greenkeeper in de kantine. Ik zal hen nog wijzen op de NGA-enquête voor niet-leden en vragen deze in te vullen.

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?
Jonge mensen laten komen en ervaren hoe mooi en dankbaar werk het is. Ik vergelijk het met je eigen tuin. Je onderhoud deze ook goed, daar word je blij van. Het werk als een greenkeeper is vrijheid ten top.
Wij zijn een leerbedrijf, er komen echter geen stagiaires op af. Waar zijn de jonge mensen? Ik denk dat de NGA lezingen op scholen (land-/tuinbouw bijvoorbeeld) zal moeten gaan geven. Met mooie beelden en een uitnodiging om op een golfbaan te komen kijken.

Wie is je grote voorbeeld, op wie bij jij trots?
Mijn ouders, daar ben ik trots op, zijn mijn voorbeeld. En met name om de wijze waarop ze mij altijd mijn eigen keuze hebben laten maken in welke richting ik op ga. Ze motiveerde mij om dingen te doen in mijn leven waar ik blij van word, ik leuk vind. Dat hou je namelijk het langste vol. Mijn kinderen heb ik hetzelfde meegegeven.

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?
Ik heb het net even gecheckt bij een collega 😊: ik ben sociaal, nooit gauw kwaad, heb veel geduld. Dat vele geduld naar buiten toe heeft ook een nadeel. Ik kan best veel onrust voelen, echter laat dat niet makkelijk zien.

Heb je een lijfspreuk?
Ik zeg het nooit, echter denk het wel vaak: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan’. Doorgaan en oplossingen zoeken.

Wat moet de lezer bijblijven na het lezen van dit interview.

Het besef dat we het mooiste beroep hebben dat bestaat. Geen dag is hetzelfde. Ik kan ’s morgens met ideeën op werk komen, met een planning in mijn hoofd, en toch elke dag weer verrast worden door onverwachte dingen. Die afwisseling trekt mij zeer aan.

Heel 2020 is het NGA-thema #SterkTeam. Waar denk jij aan bij een SterkTeam?
Een inkopper misschien: ‘Je moet het met elkaar doen, alleen kun je het niet.‘ Ik draag mijn steentje bij door betrokken te zijn, mijn collega’s op de hoogte te houden en met elkaar oplossingen te zoeken. Daarnaast vind ik het belangrijk mijn collega’s afwisselende taken te geven.

Heb je een vraag aan een vakgenoot? Zo ja, wat is en voor wie is de vraag?
Ik zou heel graag willen weten hoe men qua onderhoud toewerkt naar een toernooi. En dan niet de twee weken vooraf, echter het hele proces voorafgaand. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met gebruik gewasbeschermingsmiddelen nu en in de toekomst op toernooien.