NGA regiodag West

Home » Nieuws » NGA regiodag West

NGA regiodag West

Regio West                                                                                                                       8-12-2021

NGA regio west heeft op 8 december 2021 een bijeenkomst gehouden op golfbaan Dirkshorn.

Robert Hage van de NGF trapte af en hield een goed verhaal over regels en qualifying condities op de golfbaan. Robert gaf informatie over hoe je regels kan toepassen tijdens een renovatie en alle weersomstandigheden. Tijdens bijvoorbeeld winteromstandigheden kan je de baan korter maken maar nog wel qualifying laten spelen.  Na het theoretische gedeelte vervolgde Robert zijn verhaal buiten op de baan waar een aantal praktijksituaties waren voorbereid. Als tip gaf Robert bijvoorbeeld dat de gekleurde palen geplaatst/verzet dienen te worden in samenspraak, dus het greenkeepersteam en de regelcommissie samen. De deelnemers hadden goed opgelet: alle door Robert aan het einde gestelde vragen werden correct beantwoord.

Na deze goede en nuttige presentatie gingen we naar het clubhuis om te genieten van een lekkere lunch.

De volgende spreker was Vincent Achten van Terra Troniq. Vincent is al jaren bezig met GPS bestuurde machines, te gebruiken voor zowel in de landbouw als op de golfbaan. Een GPS-machine is voor een kleine alsmede een grote baan best handig, en ook voordelig. De machine maait super strak en gaat gewoon door in de pauze(s). Dit bespaart tijd, brandstof en de golfers hebben minder last van een maaier in de baan. Doordat de maaier altijd langs dezelfde route rijdt, is de scheiding tussen fairway en semi rough super strak. Je kan de binnenkant maaien op verschillende manieren. Aan de machine kan bijvoorbeeld ook een kunstmeststrooier of spuitmachine worden gekoppeld.

Er zit veel tijd in de ontwikkeling van dit product. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid en ook aan bereikbaarheid – satellieten. Een bosbaan vergt andere eisen qua ontvangst dan een open polderbaan.

Veiligheid staat voorop. Als een fairwaymaaier door de baan rijdt of maait mag deze geen schade veroorzaken aan de baan (bomen, bunkers, greens, vijvers, sloten,…) en de golfers met hun spullen (buggy, trolley, bal,…). Een bal wordt in het midden van een voorrol vooruit geduwd tot het einde van de maaibaan.

Voor de veiligheid zijn bumpers op de maaier gemonteerd, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Hiermee voorkom je dat de machine tegen een obstakel rijdt. Er kan tevens worden gekozen de machine te voorzien van een (infrarood) camera.

Na de presentatie binnen gingen we naar buiten voor een demonstratie van een 3 wielmachine. Deze kan worden ingezet voor het harken van bunkers en het sweepen van de greens. Deze machine is in ontwikkeling en draait op stroom(krachtaccu’s). Vincent liet door middel van een radiografische afstandsbediening zien wat de machine allemaal kan.

Na een korte break, kwam Martin Stufken aan het woord. Martin werkt bij Van de  Bijl & Heierman.  VDBH is in 2021 sponsor geworden van de NGA. VDBH maakt en repareert verharding voor natuurgebieden en overheden maar ook op golfbanen. Ze ontwikkelen zowel open-/half- als dichte verhardingen. Een ontwikkelde VegaWay kan de bestaande half verhardingen opknappen. De machine werkt in 1 werkgang het oude materiaal los, haalt het onkruid eruit en vlakt uit. Door middel van een lopende band valt het fijne materiaal tussen de spijlenband naar beneden en wordt er direct uitgevlakt. Ter afsluiting met een wals na-rollen, en men kan het pad weer gebruiken. Er is keuze uit verschillende kleuren en materialen, dus je eigen draai aangeven is mogelijk.

Keuze voor aanleg van een nieuw pad kan ook. Wordt hiervoor gekozen, dan moet er eerst een onderbouw worden gemaakt voordat de toplaag kan worden aangebracht. VDBH kan dit ook verzorgen. Vaste verharding zegt het al: deze is net als asfalt eenmaal gelegd en niet 123 meer te veranderen. Maar wel voor jaren plezier, goed voorbereiden is wel vereist.

Dus, zowel het aanleg als onderhoud verhardingen, hoe lang en breed ook gewenst, kan VDBH verzorgen. Bijna alles kan, en hoe langer het wordt, des te lager is de prijs per vierkante meter.

Met 21 deelnemers, leden, sponsoren en baancommissarissen en nieuwe leden, waarvan sommige helemaal uit Brielle, kleiburg kwamen, was het een topdag .

Met vriendelijke groet Peter Bobeldijk, NGA regio West.