Interview Piet Heijman

Home » Nieuws » Interview Piet Heijman

Interview Piet Heijman

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak? 
Ik woonde vroeger naast de golfbaan op een boerderij in Wilnis. In mijn jeugd ging ik al altijd balletjes zoeken om aan een extra zakcentje te komen… Op mijn 17e ben ik hier gaan werken in de vakantie, dit deed ik na school of in de weekenden. In maart 1999 kreeg ik mijn vaste contract. Het was 1 van mijn eerste baantjes en het is me meteen bevallen, vooral het lekker buiten zijn en de omgang met natuur en mensen spreekt mij erg aan.


Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA? 
Ik ben dit jaar lid geworden van de NGA. Ik kreeg het lidmaatschap voor mij en mijn collega’s aangeboden als winnaar van ‘Op de koffie bij’, de video-estafettereeks van de NGA gestart naar aanleiding van het 30-jarige bestaan van de NGA.  Het blad ‘de Greenkeeper ‘ lees ik wel al jaren via het lidmaatschap van het Golfpark.

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?
Het is best lastig om aan collega’s te komen in het vak Greenkeeper. We hebben al vele jongens gehad van een praktijkschool uit de buurt, maar er is er nog niet één blijven hangen. In het weekend heb ik wel 2 jonge jongens die al hebben aangegeven liever het boerenbedrijf in te gaan. Kennis laten maken met het vak is naar mijn ervaring niet voldoende om nieuwe collega’s te krijgen. Misschien landelijk meer promotie van het vak (NGA?) Het vaste team bestaat uit 4 greenkeepers en 4 zzp-ers.

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk?
Ik ben 40 jaar en vrijgezel. In de weekenden golf ik vaak met een vaste groep en speel ook competitie voor golfclub Veldzijde. Ook heb ik een seizoenskaart bij Feyenoord.

Wie is je grote voorbeeld, op wie bij jij trots? 
Zelf heb ik niet echt een voorbeeld in het greenkeepersvak. Het vak heb ik de eerste 8 jaar van Ad Nap geleerd. Vervolgens heb ik wel de greenkeepers opleiding gedaan van IPC de groene ruimte en de opleiding assistent- hoofdgreenkeeper bij de HAS Den Bosch.

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven? 
Mijn collega’s zien mij als een gezellige hardwerkende (ze moesten toen lachen) collega die op zijn tijd in is voor een dolletje… Ook gaan we vaak met elkaar uit eten en drinken we een borreltje voor de extra teambuilding.


Heb je een lijfspreuk?
Ik heb niet echt een lijfspreuk die ik uitspreek. Wel zijn we er allemaal voor om zo vroeg mogelijk te beginnen om zo de golfers voor te zijn en om de baan in de goede conditie te krijgen. De baan zit hier echt vol de laatste jaren. Misschien dan toch deze: Hard werken is niet erg, maar doe het met plezier.

Heel 2022 is het NGA-thema #FOCUS. Waar denk jij aan bij het woord focussen?
Bij het woord focussen denk ik altijd heel breed. Wat ik bedoel is dat we ons niet op één maar op meerdere dingen moeten focussen en dat we dan ons doel in goed overleg voor elkaar gaan krijgen. Hoe kan iets bijvoorbeeld sneller, netter enz….