#Focus op de oplossing

Home » Woord van de voorzitter » #Focus op de oplossing

#Focus op de oplossing

Het laatste stukje wat ik schreef ging over #Focus. Het ging over wat je kan bereiken als je Focus gebruikt. Dat stukje was tevens de introductie van het NGA slogan/woord voor 2022 namelijk #Focus. Elk jaar kiezen we voor zo’n kapstok om ons jaar aan op te hangen.

Als voorzitter word ik regelmatig geconfronteerd door leden en niet leden met wat er allemaal mis is. Dit is natuurlijk niet uniek aan ons vak. We zien het telkens meer in de maatschappij. Het is namelijk best makkelijk om te zien en om te communiceren wat je niet oké vindt. Een oplossing bedenken is vaak veel moeilijker. Om nog even terug te pakken op het vorige stukje van de voorzitter: Waar je de focus op legt, wordt groter en groter tot je het bereikt hebt.

Focus je niet op de problemen want voor je het weet zit je er middenin en kom je er niet meer uit. Nee, Focus op de oplossing, keer op keer weer, en het wordt je 2e natuur. Als iemand mij vraagt wat er bijzonder is aan ons beroep vertel ik natuurlijk wat ons vak inhoudt, maar ook vooral dat we enorm oplossingsgericht zijn omdat er wekelijks problemen opduiken.

Oplossingsgericht zijn is vaak moeilijk of zwaar. Maar dat is meestal van korte duur en je plukt er later de vruchten van. Ik gebruik nog wel eens het voorbeeld van de koe en de bizon. Er zijn gebieden in Amerika waar zowel koeien als bizons grazen. Tijdens een storm is het interessant te zien dat koeien van de storm weglopen. De bizons echter rennen erop af en trotseren de storm. Wie heeft er langer last van de storm? De koe natuurlijk.

Ik erken echt wel dat er problemen zijn.  Nieuwe aanwas wat stagneert, producten die schaars zijn en/of extreem duur, enz., enz. Echter weiger ik om me daar door te laten gijzelen. Ik #Focus op de oplossing. Soms kom ik zelf met een creatieve oplossing, maar meestal is het een team effort. Want hulp is nooit ver weg. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je te allen tijde gelijk gestemde aantrekt. Kijk je naar de problemen, dan trek je mensen met nog meer problemen aan. Focus je op de oplossingen, dan trek je mensen met oplossingen aan.

Ik hoop dat eenieder vol goede moed 2022 gestart is met weinig obstakels. Maar mocht je voor een obstakel staan, bedenk je dan ‘ben ik een koe of een bizon?’

Jannes Landkroon
Voorzitter NGA