Ambassadeur van je vak

Home » Nieuws » Ambassadeur van je vak

Ambassadeur van je vak

‘Uit mijn comfortzone.’ Een uitdrukking die ik (Monique Madsen) de laatste tijd vaker hoor. Nou, ik moest echt een wereld in waar ik normaal met een grote oog omheen loop: de Libelle-beurs. Na een oproep van collega’s, heb ik me als vrijwilliger aangemeld om tijdens de Libelle-zomerweek vrouwen te werven (32% van de golfers is vrouw – dat kan beter) voor de golfsport. Met flyers over Golfstart en het vooruitzicht: het winnen van een prijs, probeerde ik (generaties) vrouwen kennis te laten maken met golf (slagkooi). 

Het contact verliep niet vanzelf. Reacties als vermeld in deze Column ontving ik verbaal en non-verbaal. De volgende anekdote kan ik jullie niet onthouden: ‘Kolf? Nee, niets voor mij. Golfers zijn kakkers en niet leuke mensen. Mijn vrienden zijn lid van een golfclub. Ik weet er alles van. ‘Oef, jij spreekt leuk over je vrienden, dacht ik en zei vervolgens met een glimlach: ‘dus, ik ben ook niet leuk?’ Hier dacht de betreffende vrouw over na en ontspande. Ik kon vervolgens mijn eigen ervaring delen: Ik ben sinds 3 jaar lid op een par-3 baan, waar ik (bijna) altijd kan spelen, elk lid een sleutel heeft van het clubhuis, zijn eigen drinken pakt en afrekent, waar iedereen zijn eigen ballen raapt op de driving range, er wedstrijden worden georganiseerd voor hoge handicappers (zoals ik), geniet van de natuur, en waar je lid bent voor een minimaal lidmaatschapstarief. Met een lach en zwaaiend zeiden we elkaar gedag. 
De vrouw ging niet de slagkooi in, wordt geen lid, vermoedelijk ook niet in de toekomst. Wat ik heb bereikt is dat we, ondanks verschillende zienswijze, van elkaar geleerd hebben. Ik van haar door door te vragen, haar niet te overtuigen. Gewoon oprecht te luisteren. En zij van mij, omdat zij een eerlijk en passievol ervaringsverhaal te horen (en door mijn lichaamstaal ook te zien) kreeg. 
Ik hoop dat deze vrouw en andere vrouwen, waar ik eerst een muur heb ‘neergehaald’ of negatieve gedachten over de sport heb kunnen ‘neutraliseren’, minimaal een keer na deze zaterdag in Vijfhuizen een positieve gedachten hebben (gehad) over onze uitdagende sport en de door jullie passievol onderhouden natuurdomeinen. 

Ik was ambassadeur van de golfsport – vanuit mijn hart – en ik hoop dat jij dat zult zijn voor waar jij je dagelijks inzet: het mooie greenkeepersvak. We hebben vrouwen in de sport nodig én nieuwe collega greenkeepers om hen op de prachtigste plekken de sport te laten beleven. #Focus op het ambassadeurschap.