Clichés

Home » Woord van de voorzitter » Clichés

Clichés

Ik heb altijd een hekel aan clichés, maar het probleem daarbij is dat de meeste waar zijn. ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’, hoor je vaak want:  “lachen is gezond”. Mijn nekharen gaan overeind staan als ik het opschrijf, maar het klopt wel. Als je geen plezier hebt in het leven, hou je het niet lang vol, lijkt me. Er zijn zoveel dingen waar we plezier uit kunnen putten, maar laat ik me maar focussen op onze werkplek. Over het algemeen hebben mensen he top het werk naar zin als het volgende in orde is (in willekeurige volgorde):

 1. voldoende salaris
 2. voldoende uitdaging
 3. voldoende eer en erkenning
 4. over het algemeen prettige collega’s
 5. de middelen om het werk goed uit te voeren.

Ik mis er gerust een of twee, maar dit beslaat wel een groot deel van de basis, denk ik. Het probleem dat ik zie, is dat deze aspecten op het eerste oog extern geregeld zijn. En dan gooi ik er weer een cliché in, namelijk: ‘geluk begint bij jezelf’. En dat is ook weer waar. Doorgaans bepaalt je mindset of je humeur welke mate geluk je uit het leven haalt. Hoe kun je zorgen dat het lijstje met externe geluksfactoren door jouzelf wordt beïnvloed? Op de werkvloer vindt namelijk een wisselwerking plaats tussen jou, de klant en de werkgever. Breng jij voldoende meerwaarde mee, dan zal deze erkend en beloond worden. Ben jij een prettige collega, dan is de kans groot dat jij ook prettige collega’s terugkrijgt. Laat jij zien dat je verantwoord omgaat met de middelen waarmee je uitgerust bent, dan is de kans groot dat je mag meedenken over de middelen die je nodig hebt. Wil je de vijf eerder genoemde externe punten afvinken voor jezelf, dan moeten er dus ook wat zaken afgevinkt worden die jijzelf moet meebrengen:

 1. verantwoord gedrag                    check
 2. prettig gedrag                               check
 3. kwaliteit leveren                          check
 4. blijven ontwikkelen                     check
 5. ontzorgen                                      check

En ook hier vergeet ik er vast een paar, maar de richting is duidelijk, denk ik. En nu zullen velen van jullie denken: ja uhh duhh, da’s toch logisch? En ja, dat is het ook, maar hoe bewust ben je je dagelijks van deze punten? Meestal werk je op de automatische piloot (ik ook) en aan het einde van de dag vertel je misschien thuis wat je hebt meegemaakt. Wat je hebt meegemaakt, is vaak iets wat je overkomen is. Maar als je meer bewust aan de slag gaat met deze punten, kun je thuis vertellen wat jij hebt laten gebeuren. Dat is een shift in perspectief, van incasseren naar bieden.

Ik nodig jou uit om zo nu en dan een van deze punten #Focus te geven. Dan zul je zien (weer een cliché): ‘wie goed doet, goed ontmoet.

0
  0
  Je bestellijst
  Je bestellijst is leegTerug naar de winkel