Jos van Zelst – liefde terug voor het vak 

Home » interview » <a href="https://ngagolf.nl/2022/09/20/jos-van-zelst-liefde-terug-voor-het-vak/" title="Jos van Zelst – liefde terug voor het vak “>Jos van Zelst – liefde terug voor het vak

Jos van Zelst – liefde terug voor het vak 

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?  
Na het behalen van mijn hoveniersdiploma wilde ik eigenlijk doorleren om later mijn eigen bedrijf te kunnen starten. Toen ik hoorde dat ik voor mijn vervolgopleiding verplicht was tuintekeningen te gaan maken, besloot ik een andere richting op te gaan en belandde ik in de kassen in Aalsmeer. Via mijn vader hoorde ik dat ze in de Gemeente Gasselte iemand ‘in het groen’ zochten. Ik solliciteerde en mijn eerste baantje op de golfbaan was in 1999 als uitzendkracht via Dijk Hoveniers bij Arie Wiechertjes, op de Semslanden. In 2004 volgde ik bij IPC de greenkeepersopleiding. Even daarna ben ik gaan werken op de Compagnie bij hoofdgreenkeeper Doeko Til. In 2007 startte ik met mijn hoofdgreenkeepers opleiding bij de HAS. In 2008 sloot ik dat positief af. Hierna heb ik het stokje van Doeko overgenomen in Veendam. Appelscha was mijn volgende stek. Hier startte ik op 1 januari 2021. De baan is eigendom van Freddy Dijk (eigenaar van Hoveniersbedrijf Dijk). Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Het bevalt erg goed, mijn liefde voor het vak is hier weer helemaal opgebloeid. Wat maakt dat ik het zo naar mijn zin heb is de vrijheid, het zorgen dat de alles netjes blijft, dat de golfers tevreden zijn. Ik zie het weer/meer als mijn eigen tuin. Met de baanmanager Annet Weits, en de baancommissie heb ik een goede werkrelatie. Diverse malen in het jaar gaan we door de baan en bespreken de plannen. Plannen hebben we. We staan op de 18de plaats van beste 9 holes banen. We hebben de ambitie de top 10 binnen te komen. Hoe? De tees verdienen aandacht, worden binnenkort aangepakt. Naast de goede samenwerking is het ook fijn dat we alles in eigen beheer doen. Van onderhoud machines tot renoveren van bunkers. Dit jaar worden een aantal bunkers verlegd, dit om de veiligheid van de omwonenden te waarborgen.  

Over veiligheid gesproken. De NGA heeft een veiligheidsposter #Focus fore je slaat gemaakt. Golfers houden op Appelscha rekening met de greenkeepers, zeker de leden. Greenfeespelers moeten we er soms nog wel eens op wijzen dat ze rustig(er) kunnen spelen/de tijd kunnen nemen – meer dan dat ze gewend zijn en om zo ook te genieten van alle mooie dingen in en rond de baan. 

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA?In het clubblad las ik een interview van jou dat aan de kantinemuren o.a. de jaarplanner van de NGA hangt. Een reden om lid te zijn, lijkt mij. Ik vind gewoon dat elke greenkeeper lid moet zijn van de NGA. Alleen al om de goed georganiseerde activiteiten. Ook al kun je niet altijd aanwezig zijn, toch word je lid. Daarnaast is het een platform om mee te sparren. Dat is belangrijk. Ook is de NGA een manier om op meer banen te komen en collega’s te ontmoeten. Door een bruiloft op dezelfde dag kan ik helaas niet meedoen aan de Prins Claus beker. Extra jammer omdat het dit jaar dicht bij huis wordt georganiseerd.  

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?  
Betrek tuinbouwscholen bij het aantrekken van nieuwe collega’s. Er worden altijd wel stageplekken gezocht. Golfen is niet bekend bij de opleidingen. En organiseer een doe-middag voor kinderen. Laat ze een middag meelopen. Mijn dochter van 7 gaat geregeld mee naar de golfbaan om te helpen. Geweldig vindt ze het. Veel kinderen vinden het leuk, echter weten ze niet dat het bestaat. Misschien een idee dat de NGA een draaiboek maakt voor het organiseren van zo’n middag. 

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk? 
Ik ben jaren voetbaltrainer voor de jeugd geweest. Dit jaar ben ik daarmee gestopt en ga ik mee met mijn oudste dochter naar Veendam waar zij bij een meidentalententeam is toegelaten. Soms ben ik nog wel eens grensrechter en verder spring ik bij waar nodig. Ik geniet vooral om met mijn dochter mee te gaan naar haar voetbalteam in Veendam of met de jongste mee te gaan naar dansles en de daarbij horende uitvoeringen. Voordeel van mijn werk is dat ik op tijd thuis ben en met ze mee kan gaan om zo betrokken te zijn bij wat zij leuk vinden. Tuinieren is ook een grote en tijdrovende hobby.  

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?  
Gezellig en altijd tijd voor een dolletje. Ik denk dat ze ook wel door hebben dat ik graag samen met mijn collega’s werk, als één team.  

Heb je een lijfspreuk? 
Leef met de natuur, want je kunt er niet van winnen 
De natuur heb je nodig en is het belangrijkste in de golfwereld.  
Met het ‘leef met de natuur’ bedoel ik bijvoorbeeld het nu al anticiperen op de droogte die eraan komt. Ook moet je flexibel zijn en accepteren dat je planning door (bijvoorbeeld weersomstandigheden) moet worden bijgesteld.  

Heel 2022 is het NGA-thema #FOCUS. Waar denk jij aan bij het woord focussen? Waar leg jij je focus op? 
Wij focussen vooral op onze greens. Bijvoorbeeld onkruiden worden met een mes eruit gehaald. In het voorjaar komen de madeliefjes. Als je er op tijd bij bent, houd je het onder controle.  
Onze marshals houden de pitch marks bij. Zij spreken de golfers erop aan en repareren ze waar nodig. Ik heb daar geen omkijken naar. Ook hier weer een team effort.