Geert Olthuis

Home » interview » Geert Olthuis

Geert Olthuis

Hoe ben je in aanraking gekomen met het greenkeepersvak?
Eigenlijk per toeval. In 1998 was ik klaar met de middelbare landbouwschool en ging ik in maatschap bij mijn moeder in het melkveebedrijf. Ons melkveebedrijf was echter te klein om hier genoeg inkomen uit te halen voor ons beiden. Daarom ging ik drie dagen uit werken bij een tweetal veehouders in de buurt. Eén van die veehouders had het vakblad De Boerderij en was deze aan het doorbladeren en zei: “Bij een golfbaan in Lochem zoeken ze nog een mannetje, iets voor jou?” Nee zeg ik, niks voor mij die kale kak… Maar, later kwam ik er toch mee aan het denken: klein melkveebedrijf, weinig uitbreidingsmogelijkheden en ook toen al veel regeltjes en papierwerk die je bij moest houden. Toch maar een brief geschreven met het idee we zien wel wat ‘t wordt. Je raadt het al: van de dertigtal sollicitanten mocht ik het worden. Mede door mijn acht weken eindstage in Nieuw-Zeeland. De veehouder waar ik stage had gelopen, was een nichtje van de Baancommissaris op de Lochemse. Dus heb ik die beste man daar een uur bij gepraat over Nieuw-Zeeland! Thuis veranderde er dus veel, de koeien werden verkocht en de grond werd verpacht en ik kon als greenkeeper aan het werk. Het 1e jaar heb ik meteen mijn Greenkeepers diploma behaald; het jaar daarop heb ik mijn Hoofd Greenkeepers diploma ook behaald. Na ongeveer zeven jaar kreeg ik de mogelijkheid om Hoofdgreenkeeper te worden. Hier hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken en in de jaren daarop heb ik samen met het greenkeepersteam de baan naar een hoog onderhoudsniveau weten te brengen. Na 20 jaar Greenkeeper en 2 jaar Fieldmanager bij De Graafschap, ben ik sinds 1 april jl. werkzaam bij Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek als Projectleider sport.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de NGA?
Destijds waren de andere greenkeepers van De Lochemse al lid van de NGA. Het was voor mij dan ook vanzelfsprekend dat ik ook lid werd. Door vergaderingen en meetings bij te wonen van de NGA heb ik veel vakmensen leren kennen in deze branche. Hier pluk ik, in mijn huidige functie als Projectleider sport, nu nog de vruchten van.

Hoe zou je (jonge) mensen motiveren om greenkeeper te worden?
Een lastige vraag! Denk dat je niet alleen blind moet staren op jonge mensen maar kijk ook eens naar de doelgroep waar ik oorspronkelijk uit kom: de landbouw. Er stoppen jaarlijks bijna een 500tal boeren die allemaal affiniteit met de natuur en vaak ook gras of grond hebben. Dit lijkt mij in de basis al een voorsprong om ons mooie vak te beoefenen. Deze doelgroep kun je bereiken door advertenties c.q. vacatures in vakbladen zoals bijvoorbeeld De Boerderij, Veeteelt of Vee en Gewas te plaatsen en via uitzendorganisaties zoals bijvoorbeeld Abeos.

Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn bijvoorbeeld je activiteiten naast je werk?
Ik ben 44 jaar oud, al 25 jaar samen met mijn vrouw Linda en heb 2 dochters van 15 en 13 jaar oud. We zijn nog altijd woonachtig op de boerderij in Ruurlo, een klein dorp hartje Achterhoek. Naast mijn werk ben ik vooral voetbalvader. Met 2 voetballende dochters, waarvan de jongste keepster is en er volgens de kenners best wel goed in is, moeten we er nog wel eens op uit. Verder help ik geregeld veehouders in de buurt met het melken van de koeien, in de winter snoeien van de singels en in de zomer bij het inkuilen. Tijdens de thuiswedstrijden van de Graafschap ben ik nog vrijwilliger, dus voor, na en in de rust ben ik dan op het veld te vinden om sleidingherstel te plegen.

Wie is je grote voorbeeld, op wie ben jij trots?
Als ik naar ons vak kijk, ben ik niet zozeer op één iemand trots, maar waar we als greenkeepers goed in zijn is de kwaliteit van de grasvelden en dan met name de BVO’s verbeteren. Bijna elke BVO heeft tegenwoordig een voormalig greenkeeper in dienst en waarborgt hiermee goede trainings- en stadionvelden. Ook ikzelf heb dit mogen ervaren bij De Graafschap.

Na 20 jaar greenkeeper op De Lochemse, waarvan de laatste 5 jaar de tees, bunkers en beregening veelal met eigen mensen grondig gerenoveerd waren, kwam de vacature van Fieldmanager voor De Graafschap voorbij. Omdat voetbal me altijd al interesseerde, leek dit me een mooie uitdaging. Een toch wel vrijblijvende sollicitatiebrief geschreven, want ik hoefde niet persé weg bij de Lochemse, en twee gesprekken later kon ik aan de gang als Fieldmanager. In het eerste jaar heb ik bijna alle facetten in het voetbal meegemaakt: een veld waar gewoonweg bijna geen beworteling was, sneeuw net voor de wedstrijd, een stortbui tijdens de wedstrijd die daardoor 80 minuten stillag, missen van de promotie, trainerswissel, leeg stadion vanwege corona, kortom: het was in ieder geval leerzaam!
Ondanks dat de sporten golf en voetbal totaal verschillend zijn, is de basis hetzelfde: het neerleggen van een goede grasmat!

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?
Passievol, rustig, praat geen onzin, en in voor een geintje.

Heb je een lijfspreuk?
Attamottamotta Oftewel: Als het moet dan moet ‘t. De mouwen opstropen en niet moeilijk doen.
Een lijfspreuk die bij de fans, oftewel de Superboeren, van De Graafschap hoort.

Heel 2023 is het NGA-thema #BETROKKENHEID.  Waar denk jij aan bij het woord ‘Betrokkenheid’?
Na 1,5 jaar bij De Graafschap had ik het na een lang traject eindelijk voor elkaar gekregen om het stadionveld te mogen renoveren. De oude drainage deed zijn werk niet meer, de toplaag was niet waterdoorlatend genoeg en had een hele hoge PH. Ook het grasbestand was bijna 100% straatgras. Uit een bodemscan bleek enkele stukken grond in het stadion een dusdanig hoog leemgehalte te hebben dat we dit hebben moeten afvoeren. De renovatie werd gedaan door Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek. Hofmeijer had ik destijds op de golfclub ook al als partner voor bijvoorbeeld het vertidrainen, doorzaaien en bezanden van de fairways. De mensen die er werken zijn stuk voor stuk professionele vakmensen met een no-nonsens mentaliteit die tijdens het gehele project betrokken waren. En die betrokkenheid heeft me dan ook mede doen besluiten om per 1 april bij Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek in dienst te gaan als Projectleider sport. Met deze functie zal ik met mijn kennis, ervaring en betrokkenheid de voetbalclubs, gemeenten, golfbanen en particulieren adviseren en begeleiden naar het gewenste resultaat. Tijdens deze projecten zal ik vanaf het begin tot eind betrokken zijn.