Wind in de zeilen

Home » Nieuws » Wind in de zeilen

Wind in de zeilen

Ten tijde van het schrijven van dit stukje hebben we net onze vakdag achter de rug. Ik kijk met voldoening terug op deze editie. De organisatie was top (nogmaals dank, Kees en Ewout!) en de opkomst was goed. Er waren totaal 174 aanmeldingen, waarvan 125 greenkeepers.

Het heeft echter wel wat overtuigingskracht gekost om deze aantallen te behalen. Niet alle sponsoren hadden evenveel zin om er een spektakel van te maken, en vanuit greenkeeping liep het ook niet storm. Gelukkig hebben onze sponsoren toch hun best gedaan en dat was terug te zien op de “beursvloer”. Daarnaast was er dankzij het programma, het mailen, bellen en appen een goede opkomst van greenkeepers. Dit is altijd een beetje een kip-of-ei-dilemma.

Ik moest in aanloop naar de dag denken aan de jaren dat ik nog een broekie was. Het was bij ons geen vraag of we gingen met het team; we gingen gewoon, omdat het goed was voor het team. En we gingen graag. Dit enthousiasme kwam door onze hoofdgreenkeeper, die trots was om zijn team te laten zien, en natuurlijk dat team gunde om meer kennis, kunde en contacten op te doen.

De afgelopen jaren hoor ik regelmatig  dat greenkeepers niet meer zo gemotiveerd zijn. Daar denk ik het mijne van. Je hebt inderdaad zoiets als intrinsieke motivatie, een beweegreden die vanuit jezelf komt. Maar ik denk dat het ook de taak van hoofdgreenkeepers en managers is om hun team te motiveren. Bij een leidinggevende functie hoort nu eenmaal het verschaffen van kennis, kunde, leiding, inspiratie, motivatie enz. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en het reilen en zeilen van de golfbaan op korte en lange termijn. Wat ik daarmee? Nou, jij bepaalt de planning, dus jij plant in dat het team of een deel daarvan bijvoorbeeld naar de vakdag gaat. Dan is dan op dat moment het werk. Waarom zou je dat doen? Mijn stellige mening is dat het soms beter is om een dag niet effectief aan de baan te werken en iets anders te doen, om vervolgens meer effectiviteit te genereren in de toekomst. Gelukkig hebben we genoeg greenkeepers hiervan weten te overtuigen, gezien de opkomst afgelopen vakdag. Hopelijk gaat dit ook op voor alle interessante events in de toekomst.

Ik wil afsluiten met mijn indruk dat we mogelijk in een positieve flow zijn geraakt. De standvastigheid en energie van de NGA lijken effect te hebben, want we horen steeds meer positieve geluiden van leden en sponsoren. Ook greenkeeping in het algemeen lijkt wat meer de wind in de zeilen te krijgen en dat is geen toeval. Volgens mij komt dat onder meer doordat de NGA professionaliseert, waardoor onze stem serieuzer genomen wordt. Laten we dit momentum koesteren en gebruiken en kijken waar het ons kan brengen.