Antonie Jorne op Kingston Heath

Home » Kennis » Antonie Jorne op Kingston Heath

Antonie Jorne op Kingston Heath

Ondertussen zit ik bijna drie maanden in Melbourne Autralië en ben ik 2,5 maand werkzaam op Kingston Heath. Kingston Heath is een 18 holes baan (The Heath) met een kleine 9 holes par 3 (the Furrows). Het betreft een bijzondere, exclusieve baan waarin het erg lastig is om als niet lid te spelen. Er staat een wachtrij van maar liefst tien jaar op het lidmaatschap. De baan staat momenteel als nummer vijfentwintig in de wereld genoteerd.

De afgelopen circa elf jaar is hier Hayden Mead de hoofdgreenkeeper. Met een team van ongeveer twintig fulltimers (in het seizoen) wordt het onderhoud zeven dagen in de week uitgevoerd.

De greens zijn meer dan twintig jaar oud en bestaan nog altijd volledig uit Agrostis Stolonifera. Met een zeer strikt programma worden de greens onderhouden. De greens op Kingston Heath staan bekend om de snelhied en de hardheid. Dit heeft met name te maken met de maaihoogte van 2.75 mm en het droog houden van de greens. De hoofdgreenkeeper streeft ernaar om de vochtigheid gedurende de dag tussen de tien-vijftien procent te houden. Dit is precies genoeg om de greens de dag door te brengen tot de beregening ‘s avonds aangaat. De fairways en tees bestaan volledig uit bermuda.

Het machinepark is in topstaat en wordt onderhouden door een fulltime monteur. Het is een indrukwekkende loods met meer dan tachtig! machines. Het grootste gedeelte allemaal Toro. De meeste machines zijn niet ouder dan vijf jaar.

De baan heeft 159 bunkers met indrukwekkend grote bunkerfaces. hole 15 (par 3) springt er het meest uit aangezien die bijna volledig omringt is met bunkers die dieper zijn dan twee meter. Tevens is de green niet zichtbaar vanaf de tee wat het net een stukje uitdagender maakt. Bunkers worden drie maal per week geharkt, elke ochtend worden de teemarkers verzet, greens worden twee tot drie keer gemaaid op 2.75 mm (groei wordt regelmatig gereguleerd met spuitwerk). De greens worden een maal per week gerold.

Buitend de hoofdgreenkeeper, assistent hoofdgreenkeeper en Foreman, heeft de rest van het team vrijwel allemaal dezelfde taken waarbij de hoofdgreenkeeper zorgt dat iedereen genoeg afwisseling krijgt.

Ziektedruk
Ook hier hebben ze last van ziektes op de mat. Dollar spot, Rhizoctonia en heksenkringen doen zich hier het meest voor, maar omdat ze de mat erg drooghouden, voorkomen ze daardoor uitbreidingen hiervan. Ook zijn er hier meer mogelijkheden om te spuiten.

Antonie Jorne maakt deze reis met ondersteuning van het ProTurfCareFonds. Meer informatie over PTC

ProTurfCare is powered by: Olmix Plant Care; TextronGolf; NGA