Haal even diep adem

Home » Woord van de voorzitter » Haal even diep adem

Haal even diep adem

Zittend op het terras van mijn vakantiebestemming werp ik een korte blik op social media. Wat me opvalt zijn de vragen/discussies van greenkeepers (meest Engels-/Amerikaanstalig maar toch relevant).

Ik zie opmerkingen langskomen van “can you keep your sanity during this long crazy season?” Met antwoorden als: “It’s been a long difficult season and it’s taking it’s toll for sure”. Maar ik zie ook regelmatig berichten over werkuren. “I’m a super for xxxx years and have work weeks of 60+ hours. What about you?” Daar reageren vervolgens weer veel mensen op. De een maakt nog meer uren dan de ander. Het is alsof ze tegen elkaar opbieden en dat het stoer is. Allemaal maar wat tegenstrijdig als je het mij vraagt. Tegen de (hoofd)greenkeepers die extreem veel uren draaien zou ik willen zeggen:

1: Haal even diep adem.
2: Zou je niet beter verdienen als greenkeeper voor 40 uur p.w. en daarnaast nog een parttime baan van 20 uur?
Volgens mij wel, en een stuk minder kopzorgen waardoor je “sanity” niet op het spel staat.
3: Wie op korte termijn niet het lastige doet – namelijk een solide team neerzetten met zelf reddende capaciteiten
– zal op lange termijn een lastige carrière hebben omdat continu supervisie nodig is.

Haal even diep adem.
Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat ik ook soms moet pieken. En ook ik zit laat in de avond nog te piekeren over het werk, maar dat komt door bezetenheid van het werk en niet van het overwerkt zijn. Als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor een ander zorgen, heb ik wel eens gehoord. Volgens mij gaat dit ook op voor ons. Als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor je team zorgen en niet voor je mooie grasveld.

Haal even diep adem.
Ik zie ook vaak Turf managers mooie termen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het beluchten van greens: “giving them some much needed air”, “Letting them breath after a long time preforming”, “Letting them recuperate after a stressful time”.
Ik hou van dit soort termen!
Maar na mijn eerste relaas gaat het natuurlijk niet om de termen zelf. Wat als men deze termen ook op zichzelf toepasten en op het team? Hoe zouden dan de conversaties gaan op social?

Haal even diep adem.
Misschien zo:
Vanuit een af en toe zonnig terras op m’n vakantiebestemming kom ik tot rust na een roerige periode. Gestart op een nieuwe golfbaan en een nieuw top team opgetuigd, en 20 bunkers gerenoveerd. Ik geniet van de kids die in het zwembad zitten. In mijn achterhoofd de golfbaan die in goede handen is bij m’n team.
Wat doen jullie voor jezelf?

Begin bij even diep adem halen.

Woord van de voorzitter | Kunst maken juni 2021