Hocus Pocus

Home » Woord van de voorzitter » Hocus Pocus

Hocus Pocus

Hocus pocus pilatus pas. Wie kinderen heeft, hoort deze zin nog wel eens. Het duidt aan dat er getoverd/gegoocheld wordt en de kids geloven dat, na het zeggen van deze zin, alles mogelijk is.

Hocus pocus pilatus pas “ik wou dat ik een konijntje had”, riep mijn dochtertje vaak.  Een poosje later kreeg ze 2 konijntjes. Ze kreeg ze natuurlijk niet omdat ze kon toveren, maar omdat ze er focus op had. Focus is namelijk iets heel krachtigs. Ik zeg vaak ‘where focus goes, energy flows.’ Wat zoveel betekent als: “als je je ergens op concentreert, is de kans dat het uitkomt groter”.

Iemand die over een smalle brug loopt over een slootje en denkt “als ik maar niet val”, heeft op dat moment de kans dat hij of zij in het slootje valt vergroot, als je begrijpt wat ik bedoel. Aan de andere kant als iemand denkt “ik ga een topdag beleven”, gaat diegene waarschijnlijk ook een topdag beleven.

Het focussen op iets maakt de kans groter dat het uitkomt. Dit kan heel krachtig zijn. Ikzelf ben afgelopen 2 jaar 35 kg afgevallen. Dit traject begon bij de realisatie dat ik iets wilde, namelijk gezonder zijn. Vervolgens heb ik me gefocust op afvallen/gezond leven. Tijdens dat proces ging er telkens een beetje energie richting dat doel. De kans dat ik gezonder ging leven werd telkens groter. Focus is dus een krachtige tool om dingen te realiseren. Realiseer je wat je wilt. Bijvoorbeeld: meer geld, sterker zijn, beter zijn in Engels, hoofdgreenkeeper worden, enz. Vervolgens zit het in je gedachten en kun je er focus op leggen. Veel of weinig bepaal je zelf, maar de verandering is al in gang gezet. Ik weet het, dit klinkt nogal zweverig, een beetje als toveren. Misschien moeten wij wat meer vertrouwen hebben in onszelf, onze verandercapaciteit en een beetje in magie.

We hebben wederom een vreemd coronajaar achter de rug. Ondanks de beperkingen ben ik blij dat we met de NGA niet stil gezeten hebben. Sterker nog, we hebben behoorlijk aan de kar getrokken in ons lustrumjaar. 2022 staat alweer bijna op de stoep op het moment dat ik dit aan het schrijven ben, en die gaat ook weer mooie dingen brengen. Dat weet ik zeker omdat het bestuur zich er op Focust.

Elk jaar bedenken we als bestuur een # slogan/mantra. Voor 2022 hebben we bedacht dat we #FOCUS gaan voeren als focuspunt. We hebben geen exact onderwerp waar de focus op ligt, maar we willen jullie stimuleren om Focus te plaatsen op de dingen die jij zou willen realiseren.  Geloof me en vertrouw me ‘where focus goes energie flows.’ Of geloof een beetje in magie net als mijn dochter die haar zin/konijntjes kreeg.

Hocus #FOCUS pilatus pas

Jannes Landkroon
Voorzitter NGA