Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd

Home » Nieuws » Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd

Maai jezelf slim
Wat ons als mens uniek maakt, is dat we bijna oneindig kunnen doorgaan met leren en dat velen dit ook doen. De meeste andere planeetbewoners leren wat nodig is en daarna stagneert dit proces. Ons brein heeft iets tegenstrijdigs. Aan de ene kant wil het zo min mogelijk energie verspillen en heeft het zichzelf bijzonder efficiënt gemaakt. Een mens echter heeft ook een bepaalde mate van nieuwschierigheid. Nieuwschierigheid is eigenlijk gewoon de drang naar meer info of kennis. Dit kost echter wel extra energie. Continu leren is dus blijkbaar van meer belang dan energie beparen.

Nieuwe dingen leren geeft ons een voldaan gevoel. Dit betekent dat ons lichaam zodra we iets nieuws hebben geleerd, stofjes aanmaakt die ons voldoening geven. Leren kost echter ook veel tijd en tijd is schaars. Althans, dat was zo. Met alle technische ontwikkelingen hebben we tegenwoordig letterlijk een wereld aan info ‘at our fingertips’. Waar je voorheen uren moest luisteren naar een docent of expert of een boek moest lezen, kun je nu simpelweg een podcast opzetten.

Ik dacht dat dit inmiddels een veelvoorkomend iets was, maar tijdens gesprekken met greenkeepers blijkt dat dit nog niet massaal gedaan wordt. Terwijl we daarvoor zeeën van tijd hebben tijdens ons werk; tijdens maaien, bunkers harken, vertidrainen, enz. Oftewel: maai jezelf slim. Stel je eens voor hoeveel kennis je over allerlei onderwerpen kunt vergaren als je ook maar 25% van je werktijd aan een podcast besteedt. Dat is ruim 450 uur per jaar voor een fulltimer. En dan heb je nog zeeën van tijd over om aan niets te denken of naar een muziekje te luisteren.

Bedenk welk onderwerp je intereseert: management, communicatie, sport, voeding, de beurs, meditatie, data, greenkeeping, enz, enz. En de volgende keer dat je op de maaier stapt, maai je jezelf nog slimmer.