Greenkeeper voor een dag

Home » DGB/NGA-research » Onderzoeken » Tools » Greenkeeper voor een dag

Greenkeeper voor een dag

Tijdens een veiling i.v.m. het 5- jarig bestaan van de Swifterbantse judovereniging Budo Ryu Kenshin deed ik het hoogste bod op 1 dag hulp van Miranda Verschure. Zij is een van de meest actieve leden van deze vereniging, getrouwd met de trainer, woont op een akkerbouwbedrijf en is daarnaast werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Kees van der Vliet

12 september 2023 was het zover: ik mocht een dagje met greenkeeper Kees van der Vliet en zijn collega’s aan het werk. Met het 50-jarig bestaan van Budo Ryu Kenshin had ik mijzelf voor de veiling aangeboden om een dag te komen werken. Kees deed het hoogste bod. Supertof, want anders had ik een studentenhuis schoon moeten maken.

Rond 6:00 uur stonden we op Golf Waterland – Amsterdam. Het klinkt vroeg, maar op zich was dat al een feestje. Het is heerlijk om vroeg op te staan en de wereld rustig wakker te zien worden. Alle greenkeepers van die dag starten in de werkloods met een bakkie koffie. Erg gezellig en er hing een fijne sfeer. Mooi om te zien hoeveel passie deze mensen hebben voor hun vak. Na een bakkie koffie gingen we eerst de greens borstelen. Niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook tegen schimmels. Nooit bij nagedacht. 

Het voelde alleen al heerlijk om rustig over de green te lopen en van de ene hole naar de andere te rijden. Helaas was de zonsopkomst achter de wolken vandaag. Wel hing er mist en hoorde je overal vogeltjes fluiten. De golfbaan ligt er echt prachtig bij, er is bijna niks meer te zien van de harde wind die vorige week over Nederland raasde. Kees vertelt mij dat er een paar bomen om waren gegaan, maar alles wordt zo snel mogelijk weer opgeruimd.

Het duurde een tijdje voordat we een datum hadden geprikt dat ik mee kon gaan, dit kwam doordat Kees aan het wachten was op een verticuteermachine. Nu de machine er was, kon ik mee. En nu was het ook nog de bedoeling dat ik die mocht gaan besturen. Dat voelde wel heel speciaal. Beetje trekker rijden kan ik wel, maar dit had ik natuurlijk niet verwacht. Ik vond het toch wel een beetje spannend, je wil namelijk wel dat de baan heel blijft. Maar Kees gaf mij alle vertrouwen om het te kunnen. Hij liep rustig langs de green en ik volgde zijn aanwijzingen. Daarna blies hij met een machine al het loskomende spul weer netjes aan de kant. In die tussentijd mocht ik genieten van het mooie uitzicht. Inmiddels kwamen er ook wat mensen op de baan en was de fazant ook wakker. Prachtig om te zien.

Een paar holes verder stuurde Kees mij vooruit en reden we zo achter elkaar aan. Ik voelde me best trots. Bijzonder dat ik het vertrouwen had gekregen om dit te mogen doen. Ik moest er wel goed aan denken dat ik in de gaten hield of er mensen stonden te wachten voor de afslag, zodat de golfers wel lekker door konden spelen. Hier en daar sloeg ik soms een stukje over. Je moet echt wel inzicht hebben en je koppie erbij houden. Dus hier en daar was het weer terug rijden en stukjes bijschaven. Tussendoor hielp ik Kees met een handblazer om de boel aan de kant te blazen.

Lunchen deden we deze keer in het restaurantgedeelte. Ik vond het mooi om te zien dat verschillende werknemers bij elkaar aan tafel zaten. 
Er was een klacht binnengekomen van een klant, een greenkeeper scheen ongevraagd een golftrolley weggezet te hebben. Ik dacht gelijk: ‘Ik heb geen trolley aangeraakt, dus ik was het niet.’ Iedereen diep nadenken, maar er ging bij niemand een lichtje branden. De receptioniste wilde het goed oplossen. Ze belde de klant terug om verheldering te vragen. Bleek de klant de verkeerde golfbaan gebeld te hebben. Mooi om te zien dat er gelijk actie wordt ondernomen. Na een heerlijke lunch gingen we aan de slag op de resterende holes.

Echt, wat heb ik een potje zitten genieten op dat trekkertje. Af en toe sloeg hij wel af, omdat ik dan net niet goed bij de pedalen kwam en als je dan van je stoel af komt, slaat de motor af. Alle werknemers hebben me het gevoel gegeven dat ik er gewoon bij hoorde die dag. Mijn naam stond zelfs op het planbord. Wat een toffe baan, lekker in de buitenlucht, gezellige collega’s en een fijne sfeer op en rond de baan. Greenkeepers zijn de hele dag in touw om de baan in topvorm te houden.

Kees, bedankt voor deze toffe ervaring. Miranda